Сенажа – Савети како је припремити

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Сенажа је храниво за стоку, по садржају влаге између силаже и сена.

Животиње радо једу ове оброке који се могу правити од легуминоза, влатастих трава, или травно-легуминозних смеша.

 Животиње радо једу ове оброке који се могу правити од легуминоза, влатастих трава, или травно-легуминозних смеша. Полако се примиче време спремања сенаже.
Сенажа се веома лако спрема и у условима честих падавина. Потребно је само уграбити момент да се са механизацијом може ући у парцелу, да покошена маса провене свега неколико сати и већ се може силирати, док је за припрему сена процес знатно дужи (и до 3 дана).
За сенажу потребна два сува данаУ неповољним временским условима за спремање сенаже, потребна су практично 2 дана сува дана.Кошење је најбоље обавити у преподневним часовима одмах после скидања росе, мада ни поподневно кошење није лоше.Поподне или сутрадан откос преврнути, сачекати пар сати да провене са друге стране и започети сенажирање.Маса се може силирати или сакупљати и увијати у рол бале и умотавати са ПВЦ материјалом.Пожељно је да се у масу дода до 50 кг кукурузне прекрупе по тони сенаже ради боље ферментације.Зелену масу косити на висини од 6-8 цм, не прениско.

Предности раног спремања сенаже
Предности ране кошње и спремања сенаже у односу на досадашње навике су:
• не зависите толико о времену као када спремате сено
• добијате могућност прихране и бржег пораста другог откоса
• стварате могућност ранијег другог откоса
• добијате квалитетније храниво.
Дакле, уколико ове године буде кишно и влажно пролеће не треба чекати да вам трава прокласа, већ је косите у првом откосу са 25-40 цм висине. Тиме ћете (уколико прихраните парцелу после кошења) створити могућност да до лета имате три откоса са исте ливаде.
Ручни метод одређивања садржаја суве материје за сенажу
Садржај влаге у биљној маси могуће је проценити методом захватања или стискања. Драгољуб Крајновић, дипл. инж. пољопривреде подсећа на који начин можемо урадити процену на овај ручни, најгрубљи начин. 
Маса се држи стиснута у шаку око 30 секунди, отпусти се и доноси суд.
Потребно је доста искуства да би се усавршила ова метода.
Може да буде добар метод за процену могућности када  се сено балира.
Ако се стискањем сена у шаци не може формирати чак ни приближан облик то значи да је превише суво, а ако се формира облик, у већој или мањој мери налик на грудву, који након отпуштања  остаје у тој форми, то значи да је маса превише влажна.Ако је сено превише суво, треба сачекати вече да послеподне упије нешто влаге и тек онда приступи балирању.
Овај метод је погодан и за процену погодности  биљне масе за силирање. Ако се маса из отпуштене шаке, након стискања, формира у облик сличан грудви, који се постепено, распушта онда је тренутак за силирање оптималан.

Прецизније напомене су дате у табели:  
Карактеристика биљне масе стиснуте у шаку


Садржај влаге,%Вода се лако истискује,абиљна маса задржава облик     >80

Могуће је истиснути воду,а биљна маса задржава облик     75-80

Могуће је истиснути мало или нимало воде али биљна маса и даље задржава облик     70-75

Немогуће је истиснути воду из биљне масе аформирати облик након стискања се полако распада     60-70

Није могуће истиснути воду из биљне масе аоблик добијен након стискања шаком се брзо распада     < 60

Izvor: agromedija.rs

Сенажа – Савети како је припремити

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

"Ono šta doktor pogreši, zemlja pokrije, a šta voćar pogreši, vreme otkrije". Ovo je stara izreka.

Za ishranu ovaca nakon oplodnje potrebno je obezbediti seno, silažu, prekrupu, suncokretovu sačmu. Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje.

Vitamini A, D i E su neophodni za rast i razvoj goveda, kao i njihovo izvođenje napolje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета