Сенажа – Савети како је припремити
Foto:Pixabay
Сенажа је храниво за стоку, по садржају влаге између силаже и сена.
Животиње радо једу ове оброке који се могу правити од легуминоза, влатастих трава, или травно-легуминозних смеша.
Животиње радо једу ове оброке који се могу правити од легуминоза, влатастих трава, или травно-легуминозних смеша. Полако се примиче време спремања сенаже.
Сенажа се веома лако спрема и у условима честих падавина. Потребно је само уграбити момент да се са механизацијом може ући у парцелу, да покошена маса провене свега неколико сати и већ се може силирати, док је за припрему сена процес знатно дужи (и до 3 дана).
За сенажу потребна два сува данаУ неповољним временским условима за спремање сенаже, потребна су практично 2 дана сува дана.Кошење је најбоље обавити у преподневним часовима одмах после скидања росе, мада ни поподневно кошење није лоше.Поподне или сутрадан откос преврнути, сачекати пар сати да провене са друге стране и започети сенажирање.Маса се може силирати или сакупљати и увијати у рол бале и умотавати са ПВЦ материјалом.Пожељно је да се у масу дода до 50 кг кукурузне прекрупе по тони сенаже ради боље ферментације.Зелену масу косити на висини од 6-8 цм, не прениско.
Предности раног спремања сенаже
Предности ране кошње и спремања сенаже у односу на досадашње навике су:
• не зависите толико о времену као када спремате сено
• добијате могућност прихране и бржег пораста другог откоса
• стварате могућност ранијег другог откоса
• добијате квалитетније храниво.
Дакле, уколико ове године буде кишно и влажно пролеће не треба чекати да вам трава прокласа, већ је косите у првом откосу са 25-40 цм висине. Тиме ћете (уколико прихраните парцелу после кошења) створити могућност да до лета имате три откоса са исте ливаде.
Ручни метод одређивања садржаја суве материје за сенажу
Садржај влаге у биљној маси могуће је проценити методом захватања или стискања. Драгољуб Крајновић, дипл. инж. пољопривреде подсећа на који начин можемо урадити процену на овај ручни, најгрубљи начин.
Маса се држи стиснута у шаку око 30 секунди, отпусти се и доноси суд.
Потребно је доста искуства да би се усавршила ова метода.
Може да буде добар метод за процену могућности када се сено балира.
Ако се стискањем сена у шаци не може формирати чак ни приближан облик то значи да је превише суво, а ако се формира облик, у већој или мањој мери налик на грудву, који након отпуштања остаје у тој форми, то значи да је маса превише влажна.Ако је сено превише суво, треба сачекати вече да послеподне упије нешто влаге и тек онда приступи балирању.
Овај метод је погодан и за процену погодности биљне масе за силирање. Ако се маса из отпуштене шаке, након стискања, формира у облик сличан грудви, који се постепено, распушта онда је тренутак за силирање оптималан.
Прецизније напомене су дате у табели:
Карактеристика биљне масе стиснуте у шаку
Садржај влаге,%Вода се лако истискује,абиљна маса задржава облик >80
Могуће је истиснути воду,а биљна маса задржава облик 75-80
Могуће је истиснути мало или нимало воде али биљна маса и даље задржава облик 70-75
Немогуће је истиснути воду из биљне масе аформирати облик након стискања се полако распада 60-70
Није могуће истиснути воду из биљне масе аоблик добијен након стискања шаком се брзо распада < 60
Izvor: agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.
Nikola Lukičić iz Novog Sada je konstruisao mašinu „Soter rover“ ili popularno „Spasoje“, robotsku platformu na daljinsko upravljanje sa hibridnim pogonom na sva četiri točka.
Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.
"Ono šta doktor pogreši, zemlja pokrije, a šta voćar pogreši, vreme otkrije". Ovo je stara izreka.
Za ishranu ovaca nakon oplodnje potrebno je obezbediti seno, silažu, prekrupu, suncokretovu sačmu. Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje.
Vitamini A, D i E su neophodni za rast i razvoj goveda, kao i njihovo izvođenje napolje.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета