Kamu Kamu voće sa najvišim sadržajem vitamina C

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kamu-kamu je brazilsko voće, koje raste isključivo u poplavljenim područjima Amazona u Peruu, Brazilu, Kolumbiji i Venecueli, gde se plodovi i listovi ove voćke koriste u medicinske svrhe.

Iako je uobičajene visine oko 3 metra kamu kamu (pripada vrsti Myrciaria dubia) može dostići visinu i do 5 metara.  Kamu-kamu je vrsta superhrane, koja leči brojne bolesti, poput afti, herpesa, herpesa zostera i obične prehlade. Mnogi istraživači se slažu da je kamu kamu prirodni podizač energije i sjajan za zdravlje očiju i usne duplje.

Ovo egzotično voće do koga je teško doći sadrži 60 puta više vitamina C od narandže, a samo jedna kašičica praha napravljenog od ove voćke je dovoljna da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Kamu-kamu sadrži i aminokiseline valin i serin. Valin je od velike važnosti za centralni nervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića, dok serin potpomaže zdravu probavu.

Kamu-kamu sadrži i galsku i elaginsku kiselinu, za koje je poznato da imaju antivirusna i antigljivična svojstva, te deluju kao antioksidanti. Mnoga istraživanja su pokazala da elaginska kiselina ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima da pod kontrolom drže svoju bolest.

Kamu-kamu se teško pronalazi, pa je možete uzimati u prahu ili kapsulama, koje možete kupiti putem interneta ili u bolje snabdevenim apotekama. Kamu kamu se može jesti kao sveže voće, ali je izuzetno kiselo, tako da je češće u upotrebi prah ovog voća. Prah kamu kamu se može dodati u sokove, ovsenu kašu, ili koristiti za pripremu različitih zdravih šejkova, frapea. Po želji, može se zasladiti nekim zdravijim zaslađivačem (kokosov šećer, agave sirup).

Pre nego što počnete da konzumirate kamu-kamu, posavetujte se sa lekarom, budući da postoje neka saznanja da kamu-kamu može da utiče na rad lekova hemioterapije.

Izvor:menshealth.rs

Kamu Kamu voće sa najvišim sadržajem vitamina C

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Trenutno, cene voća i povrća daju najveći doprinos inflaciji, rekao je direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije Savo Jakovljević.

Nakon što talas poskupljenja zaljuljao cene na pijačnim tezgama širom Srbije prethodnih godina, ovog proleća može se reći da je došlo do stagnacije i da je većina cena ostala na nivou prošlogodišnjih. Na čačanskoj pijaci ponuda je kao i obično jako bogata i šarenolika, ali ni potražnja nije mala.

Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere

Najhladnija destinacija je Besna Kobila sa 13 stepeni ispod nule, dok je na Kukavici temperatura vazduha pala na minus 11 stepeni, koliko je bila i na Kopaoniku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета