Хранљива вредност гљива

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Висок садржај протеина и ниска калорична вредност јесу главни разлози хранљивости гљива. Разликују се од биљака, јер садрже све есенцијалне аминокиселине потребне за људски организам, а исто тако разликују се од животињских намирница, јер садрже минималне количине липида.

 Највећи део њихове масе чини вода 77 - 93%. Највише имају протеина чак 75%, о остало чине друга органска једињења. Има веома мало угљених хидрата, што их са предходно наведеним карактеристикама хемијског састава чини изузетно хранљивом намирницом.Гљиве су богате манитолом, који делује на отеклине на мозгу, на повишен притисак у мозгу, на повишен притисак у очима, а употребљава се и у превенцији престанка рада бубрега.

Такође гљиве су добар извор витамина В комплекса, због чега су још од давнина називане шумским месом, док у малим количинама садрже витамин А и витамин С. Садрже велики број минерала, али њихова количина у гљивама првенствено зависи од подлоге на којој се гљиве узгајају.

Гљиве су тешко сварљиве, па се из тог разлога препоручују у умереним количинама, највише 1kg различитих врста током једне седмице. У и овако ограниченим количинама гљиве регулишу процесе метаболизма у људском организму. Доприносе бољој циркулацији, везују за себе штетни холестерол и токсичне материје и избацују их из организма.

Подстичу повећање имунитета, јер имају јако антибактеријско и антивирусно дејство. Закључује се да редовним конзумирањем гљива имамо основу за квалитетанији живот, па и продужавање људског века.

 Izbor:zdravasrbija.com

Хранљива вредност гљива

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета