Nova alternativa za kravlje mleko: Kako će se gljive sve više koristiti za dobijanje sira i jogurta?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Širom sveta, kompanije se utrkuju da nađu alternativu životinjskim proizvodima i tako potrošačima ponude nešto novo ili proizvode koje mogu koristiti i vegani. Ovoga puta, prehrmabena tehnologija ide korak dalje i sada se govori o gljivama koje će se koristiti za dobijanje nekih mlečnih proizvoda.

Kalifornijski Prfekt dej koristi gljive za proizvodnju mlečnih proteina koji su „molekularno identični“ proteinima u kravljem mleku, kaže suosnivač Rajan Pandja. To znači da se one mogu koristiti za proizvodnju mlečnih proizvoda poput sira i jogurta.

- Zanimalo nas je pitanje šta je u mleku što mu daje neverovatnu svestranost i ishranu koja nekako nedostaje mleku na biljnoj bazi - kaže Pandja.

Izolovali su gen koji kodira protein surutke u kravljem mleku i uveli gljivicu. Kada se gljiva uzgaja u rezervoarima za fermentaciju, ona proizvodi protein surutke koji se zatim filtrira i suši u prah koji se koristi u proizvodima uključujući sir i sladoled. Oni su već na policama u Sjedinjenim Državama i Hong Kongu.

Iako proteini ne sadrže laktozu, hormone ili holesterol, nisu pogodni za osobe sa alergijom na mlečne proizvode. Ali kako proces ne uključuje životinje, Pandja opisuje proizvod kao „prilagođen veganima“.

Takođe je dobro za životnu sredinu. Ukoliko se ne koriste krave, proizvodnja mleka je efikasnija, kaže Pandja, navodeći da je ovim postupkom do 97% manje emisije gasova sa efektom staklene bašte od konvencionalnih mlečnih proizvoda.

Već su lansirali sladoled koji sadrži alternativu mleku, a njihov sledeći proizvod je krem sir koji će biti na tržištu kasnije ove godine.

Ovo je samo još jedan napredak u svetu prehrambene tehnologije. Da li će proces zaživeti, ostaje da vidimo.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

Nova alternativa za kravlje mleko: Kako će se gljive sve više koristiti za dobijanje sira i jogurta?

Komentari

Buy Levitra Wholesale [url=https://buycialikonline.com]cialis online generic[/url] Amoxicillin Skin Rash Pictures

buy cheap accutane online no prescription stromectol ivermectin Rock It Man Erection Pills For Sale

where can i buy priligy in usa All the affected embryos 12 12, 100 died between E14

tamoxifen endometrial Surgery went well and healing was great without any complications

[url=http://synthroidv.com/]synthroid 137 mcg cost[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spot cene mleka dostigle su najviše nivoe ikada, javlja Agrarheute. Nakon maslaca i pavlake, značajan je rast i onih za sir. Svi pokazatelji za dalje, trenutno su pozitivni, barem do kraja 2024. godine. Međutim, cene otkupa još uvek zaostaju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas odluku da će biti zadržana ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 μg (mikrogram) /kg u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine.

Povodom toga što se od strane pojedinih asocijacija proizvođača mleka na društvenim mrežama i Viber grupama asocijacija širi lažna i netačna vest o ukidanju premija za mleko, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost o sledećem:

Upravni odbor Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga predlaže skupštini udruženja da se održi protest proizvođača mleka u petak 09.08.2024. godine u 12 h u Šapcu.

Zamrznuti jogurt od jagoda sigurni smo da će vam se jako svideti i da će te stalno spremati..A ako probate da eksperimentišete sa drugim voćem Vi nam javite recept

Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета