Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Istraživanje koje je sproveo Državni univerzitet u Ajovi pokazalo je da je Holštajn kravi koja doji bilo potrebno dodatnih 1 kg glukoze za imunološki odgovor u trajanju od 12 sati.

Napredak nauke o životinjama otkriva veze između ishrane, imunologije, pa čak i genetike. Ove oblasti moraju nastaviti da pronalaze zajedničku osnovu kako bi se omogućila pojava poljoprivrednih tehnologija koje će omogućiti nutricionističkim alatima da bolje mere i unapređuju ishranu i njen uticaj u širem sistemu.

Mali koraci koje preduzimamo svakodnevno vode nas poboljšanju efikasnosti proizvodnje i ključni su za održivu poljoprivredu. 

Da li nas iznenađuje kada vidimo da dolazi do smanjenja proizvodnje mleka kada je životinja bolesna? Osim toga, krave muzare koje se nalaze u fazi odmah posle telenja, proizvode mleko čak i na račun telesne mase da bi zadovoljile energetske potrebe. Ova biološka žrtva je nutricionistime poznata kao negativna energetska ravnoteža i mora se pažljivo njome upravljati. Najzad, ako krava posle telenja ima infekciju imuni sistem će biti napregnut što će dovesti do povećanja gubitaka u telesnoj masi i posledičnih poteškoća s plodnošću.

Zasmislite stado teladi, koja sva startuju sa sličnom težinom. Ako u prvih nekoliko nedelja 15% teladi ima dijareju, potrošiće energiju u imunološkoj odbrani, oporavku i preživljavanju. Time će tih 15% teladi biti manje razvijena i rezultat je neujednačena serija životinja.

Postavlja se pitanje kako ishrana može dati podršku zdravlju životinja? Kako se zahtevi životinje menjaju ako je pod imunološkim stresom ili čak stresom iz okruženja, poput temperaturnih ekstrema? Postoji deo fizike koji je veoma koristan za nutricioniste. Prvi zakon termodinamike kaže da se „energija ne može stvoriti niti uništiti, već se ona može transformisati ili preneti iz jednog oblika u drugi“. Ako napravimo izmenu u ishrani koja bi kravi  trebalo da da više energije i ne vidimo rezultat, razlog za to je zato što nismo tražili na pravom mestu.

Istraživanje koje je sproveo Državni univerzitet u Ajovi pokazalo je da je Holštajn kravi koja doji bilo potrebno dodatnih 1 kg glukoze za imunološki odgovor u trajanju od 12 sati. To je broj koji ima stvarne merljive posledice.

Izvor: Agromedia.rs

 

 

 

Jačanje imuniteta mlečnih krava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета