Које расе говеда су погодне за тов?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Када говоримо о агробизнису у Србији, говедарство још увек није довољно развијено у погледу месне производње. С обзиром на услове који постоје код нас, Србија би могла да буде извозник врхунског производа, али то захтева прилагођавање иностраним тржиштима.

Постоји неколико проблема са којима би се потенцијални узгајивачи који за циљ имају извоз сусрели а то су: избор расе говеда за узгој, начин узгоја, начин обраде тј. транжирања трупа после клања и на крају третирање финалних комада. За сада ћемо се бавити само расама.

У Србији су најпопуларније расе Холштајн и Симентал. Холштајн је позната раса у целом свету као изузетно млечна, док је Симентал, иако задовољавајуће млечности, ипак боља као товна.

На тржиштима Западне Европе, Северне Америке и Јапана, на којима говеђе месо у различитим облицима достиже вртоглаво високе цене, купци ипак траже нешто друго. У њиховим месницама нећете наћи бут, шол, ружу, врат или леђа већ одреске тј. стекове.

Које расе су тражене на Западу?

За производњу квалитетног одреска, треба почети са избором расе. Наравно, нису све расе пођеднако доступне домаћим произвођачима, али са развојем долази и доступност.
На првом месту је раса Ангус тј. Црни Ангус. Иако пореклом из Шкотске, у Сједињеним Америчким Државама ово је најпопуларнија раса за тов. Један од разлога је ефикасност говеда ове расе у тову - јако брзо добијају на тежини.

Следеће место је резервисано за расу Херефорд. Ова раса се изузетно лако прилагођава свим климатским условима. Као и Ангус, врло је ефикасна и за кратко време постиже велику килажу, али је јефтинија. Због тога се често укршта са Ангусом.

Треба поменути и расе Пијемонт и Шароле. Шароле потиче из Француске и коришћена је за радове у пољопривреди. Због тога је еволутивно изузетно мишићава, а кожа јој је изузетно цењена у индустрији.
ПИјемонт је јако специфична раса која потиче из Италије. Она има генетску аномалију због које мишићи расту више него код других раса. Месо ових говеда је значајно мање масно, и богатије протеинима од Ангуса.
Али ако сте мислили да је више мишића и мање масноће предност, преварили сте се. Најскупљи и најцењени одресци су управо они који су прошарани масноћом. И што више подсећа на мермер, то је скупље месо. За то не постоји бољи пример од јапанске вагју (њагyу) говедине која достиже цену и до 500 долара за килограм.

Наравно и мање масни комади ће наћи купце, али је мало вероватно да ће икада постићи цену коју постижу добро прошарани комади. Због тога се и Шароле и Пијемонт често укрштају са Ангусом. А сваки врхунски кувар и сладокусац ће вам рећи да 90% укуса стека долази управо из масноће.

 Izvor: agromedia.rs

Које расе говеда су погодне за тов?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета