Савет стручњака: Правила за прављење козарника

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Коза је по својој природи темпераментна животиња. Та особина се изражава кроз сталну потребу за кретањем. Козе увек треба држати по принципима слободног начина држања. Код нас је најзаступљенији пашњачко-стајски начин држања, где највећи део дана проводе на паши или у испусту, односно ван затвореног простора.

Генетски потенцијал коза за производњу млека и меса, у потпуности може доћи до изражаја само у оптималним условима смештаја, исхране и неге, било да се ради о држању једне или о држању великог броја коза.

Квалитетан објекат уз опрему је основ за здравље животиња, а самим тим и за продуктивнију производњу. При изградњи објеката за козе треба обратити пажњу на: одабир локације, величине подне површине, висину крова, избор материјала за под, кров и зидове, а све са циљем осигурања одговарајућих микроклиматских услова.

При планирању козарника морају се узети у обзир климатски услови подручја на којим се гради. Посебно надморска висина, месечна и годишња температура, доминантност ветрова, количине падавина и др. Козарник се треба градити на сувом, оцедном и повишеном месту.
Козарник треба изградити у правцу исток-југоисток или у хладнијим зонама у правцу југа. Локација козарника не сме бити у долини са честим маглама, нити на изложеном месту са честим и јаким ветровима. За козарник је битно да се обезбеди довољно простора за животиње, да је топао, сув, прозрачан, добро осветљен и без ветрова.

Под је најбоље извести од набијене иловаче, а уколико се ради о воденонепропусном терену потребно је извршити дренажу слојем шљунка. Под може бити и од дрвета, али због цене коштања се ређе употребљава. Бетонски и камени подови нису пожељни јер су хладни и задржавају влагу (повећавају оболења код коза). Важно је да је лежај сув и топао, што се постиже простирком од сламе (0.5 кг. сламе дневно по одраслој кози и 0.2-0.3 кг. по јарету).

Висина објекта креће се око 3 метра па и до 3.5 метара у зависности од броја животиња и климатских услова региона. Зидови се најчешће граде од опеке, а може и од дрвета. Кров се гради од дрвене конструкције, покривен црепом или салонитним таблама испод којих је пожељна изолација.

Планирана површина пода је у зависности од броја животиња и опреме у њему (појилице, јасле, измузилишта, простор за концетрат и др.). За одрасле козе потребна површина је од 1.2 до 1.5м² + 0.35м² за јасле (уколико захвата унутрашњост бокса), за јаре је потребно 0.3м² односно 1.8 - 2.2м² за козу и јарад а за јарца 3м².
Основну опрему у козарнику сачињавају: јасле, валови - корита за крмиво, помоћне ограде и појилице. Јасле могу бити различитог облика: покретне, непокретне, са усправним или косим летвама, са коритом за концетрате на дну или без. Хранидбени простор за одраслу животињу је 0.35 - 0.4 метара, а за јарад 0.1 - 0.2 м.

Јасле за козе се постављају на висини од 0.3 - 0.4 метра изнад простирке. Валови за концетрат су дужине 2 - 3 м, потребан хранидбени простор за одраслу козу 17-20 цм за јаре 10-12 цм.

Појилице у козарнику морају обезбедити довољну количину свеже чисте воде температуре 12–20°Ц, и то по једној кози 15 литара, односно 7-10 литара за саму козу, а остало служи за прање опреме и посуда. Висина појилице треба бити у висини раменог зглоба.

Преграде (ограде за преграђивање животиња од других животиња) су од дрвета и висине су 1.1 - 1.25 м.

Са обе стране објекат мора имати прозоре, чија је укупна површина једнака 1/12-15 од укупне површине пода. На чеоним зидовима се уграђују врата, обавезно двокрила, чија је ширина 2.5-3 м, а висина 2.5 м.
Испуст се гради поред дуже стране објекта и треба бити најмање исте површине као објекат. Измузилишта се граде у склопу објекта (што је данас ређе због мириса млека) и као засебан објекат. У склопу козарске фарме потребне су просторије за пријем млека и просторија - магацин за концентрована храњива.

Температура у козарнику у време јарења не сме да буде нижа од 15°Ц. Измена ваздуха и регулација температуре се најчешће изводи помоћу комбинованих система вентилације.

Izvor: agromedija.rs

 

Савет стручњака: Правила за прављење козарника

Komentari

9 years old; 53 cialis otc

cialis prescription Freshpet is most often sold in rolls of meat, which honestly isn t the most appetizing looking product as seen below

729 CHAMPIX PFIZER CILCLAR NOVARTIS 0 cialis generic There are no currently available medical treatments; anecdotal evidence suggests that anti angiogenic therapies will not have a role, and may be detrimental

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jare izuzetno dugih ušiju oduševilo je korisnike društvenih mreža u Pakistanu još od rođenja u junu.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Stajski uzgoj podrazumeva držanje koza u staji tokom čitave godine. Omogućava primenu najsavremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Šta je važno u stajskom uzgoju koza - saveti za početnike. Ovaj stočar dodaje i da nije imao baš veliki izbor ni puno vremena.

Koze su plemenite životinje koje nam daju brojne zdrave proizvode. Većina ljudi koji se bave kozarstvom svoje životinje drži zajedno u staji, ali jednim neobičnim načinom držanja koza se zaista ostvaruju bolji rezultati, pa tako jedna koza može dati i 7 litara mleka dnevno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета