Foto:pixabay

Foto:pixabay

Prvobitno se u narodu smatralo da Beograd leži na 8 brda: Kalemegdan, Vračar, Banjica, Dedinje, Zvezdara, Banovo brdo, Pašino brdo, Avala. Kako su se saznanja, svest o geografskom prostoru Beograda širila a u narodu stvarala nova saznanja i želja za bližim informacijama o novim naseljima, nastali su nazivi još mnogo brda.

Beogradska brda su predeone celine koje svojim izgledom i nadmorskom visinom odskaču od ostalog prostora sa prosečnom nadmorskom visinom od 116,75 m nadmorske visine. U nastavku teksta vam donosimo nešto više o njima.

Beograd leži na čak 30 brda, a ovo su samo neka od onih čija su imena i dalje ostala misterija:

Belo brdo

Belo brdo nalazi se na desnoj obali Dunava u Vinči. Ovo brdo je arheološki lokalitet gde su istraživani ostaci najvećeg praistorijskog naselja u Srbiji i jednog od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi. Belo brdo ime je dobilo po boji lesne terase na kojoj se nalazi, ali je u stručnoj literaturi poznatije po imenu Vinča.

Banjičko brdo (Banjica)

Banjičko brdo je bilo naseljeno još u doba neolita i jedan je od lokaliteta Vinčanske kulture. Pre Drugog svetskog rata je bila selo u široj okolini Beograda, naseljeno u ranom 19. veku od doseljenika iz jugoistočne Srbije koji su došli posle Drugog srpskog ustanka. Do Drugog svetskog rata Banjica je bila mirno poljoprivredno selo sa relativno malim brojem stanovnika.Posle Drugog svetskog rata Banjičko brdo je urbanizovano, i na njemu je izgrađen veliki broj stambenih blokova, bolnica i solitera koji su potpuno promenili izgled Banjičkog brda.

Banovo brdo

Po dolasku Matije Bana, kada je na ovom brdu 1851. sagradio letnjikovac, ovo brdo još za vreme njegovog života, nazivano je Banovac. Nakon toga smenjivali su se razni nazivi, međutim početkom 20 veka veka je ponelo naziv koji i danas ima — Banovo brdo.

Veliko brdo

Vodičko brdo

Vračarsko brdo (Vračar)
 
 Glumčevo brdo
 
 Golo brdo
 
 Dedinjsko brdo (Dedinje)

Erino brdo

Žuto brdo

Zvezdarsko brdo (Zvezdara)

Julino brdo

Julino brdo je dobilo naziv po baba Juli, koja je u doba Prvog srpskog ustanka živela na ovim prostorima. Jula je bila veliki rodoljub, i prilikom svakog napada Turaka, pomagala je ustanicima. Jedne noći, Turci su iznenada napali srpsku vojsku. Videvši da je stanje kritično, baba Jula se dosetila da, uz pomoć nekoliko ustanika, zapali velike iskrčene panjeve i gurne ih niz padinu. Vatrene buktinje su omele i zbunile Turke, što je omogućilo ustanicima da se priberu i odbrane od napada

Kalemegdansko brdo (Kalemegdan)

Kanarevo brdo

Labudovo brdo

O nastanku imena postoje brojna predanja, po kojima jedni misle da je dobilo ime po labudovima koji su naseljavali ovaj kraj, a drugi da je da je ime dobilo po grupi zgrada koje se prepoznaju kao crvene, zelene žute i plave metafore labudova koji su u grupama boravili na ovom prostoru.

Lekino brdo (Pašino brdo)
 
 Lisasto brdo
.
Lozovičko brdo

Nalazi se nedaleko od Boleča na visini od 209 metara

Maleško brdo

O Maleškom brdu koje je prvi put prikazano na kartama s početka 20. veka nema detaljnih podataka. Na njemu su danas izgrađena zgrade nekoliko bolnica. Nalazi se na obroncima Vračarskog visa, iznad današnje raskrsnice „Mostar", naspram beogradske pivare.

Milićevo brdo

Spominje se u knjizi Riste Nikolića, objavljenoj 1903. godine. Osim pomena imena nikakvih drugih podataka nema. Milićevo brdo se nalazi između Višnjice i Slanaca prema podacima na kartama iz prošlog veka. Brdo je visoko 279 metara.

Mitrovo brdo

Moračko brdo

Moračko brdo se nalazi ispred Umke, na izlazu iz Beograda.

Nikino brdo

Na obali Dunava iznad sela Sinovec i Gradine upisano je u starim kartama Nikino brdo. Njegova visina je, prema podacima geodetske uprave Beograda, 257 metara.

Orlovo brdo

Nalazi se u okolini današnjeg Mirijeva, na nadmorskoj visini od 266 metara.

Petlovo brdo

Na samom ulazu u Beograd, na 205 metara nadmorske visine, leži Petlovo brdo. Oivičeno je Mrakovačkom ulicom, zatim Rasinskom, Tuzlanskom i Ulicom Omladinsko šetalište.

Resnik brdo

Nalazi se na južnoj strani Beograda pored Petlovog brda i brda Straževica.

Stanovačko brdo

Stanovačko brdo se nalazi između Višnjice i sela Slanci

Starac-Vasino brdo

Na visini od 209 metara, između Vinče i Ritopeka proteže se Starac-Vasino brdo.

Stojčino brdo

Za ovo brdo znaju Mirijevci, doduše i oni najstariji ne mogu da kažu čije ime nosi. Stojčino brdo nalazi se negde na pola puta od Konjarnika prema Malom Mokrom Lugu i visoko je 253 metara. U okolini Mirijeva nalaze se i Orlovo i Ćurtovo brdo, za koje se takođe ne zna kako su dobila imena.

Straževica

Straževica je brdo imeđu Resnika i Petlovog brda visine 209 metara. Ispod samog brda Straževica se nalazi najveća baza vojske Srbije.

Topčidersko brdo (Topčider)

Visina Topčiderskog brda je 148 metara. Okruženo je bulevarima Vojvode Putnika i Oktobarske revolucije, i ulicama Teodora Drajzera i D. Radenkovića.

Ćurtovo brdo

Nalazi se u današnjoj okolini Mirijeva

 

Agroinfo.rs/ sr.wikipedia.org

BEOGRADSKA BRDA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета