Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Uskladišteno zrno bez obzira što mu je vlažnost svedena na uslovnu mora se povremeno elevirati u prvom redu zbog toga što se u toku prijema ne može postići potpuna uniformnost u pogledu vlažnosti

Eleviranjem vlažnost zrnene mase u jednoj ćeliji se ujednačuje. Sa druge strane za odvijanje procesa posle žetvenog dozrevanja potrebno je prisustvo kiseonika iz svežeg vazduha što se obezbeđuje eleviranjem. Bitno je da znamo da zrnenu masu sa uslovnom vlagom dovoljno jedan put preelevirati u toku godine.

Zrno sa povećanom i neujednačenom vlagom potrebno je više puta elevirati. Vreme eleviranja se utvrđuje praćenjem temperature uskladištene zrnene mase. Savremeni silosi su opremljeni uređajima za merenje temperature. 

Uređaj se sastoji od mernih sonđi koje su postavljene u svakoj siloskoj ćeliji na pet ili više nivoa. Merne sonde su povezane sa komandnom tablom na kojoj se očitava temperatura. Očitavanje temperature može biti ručno ili automatsko. Kod ručnog očitavanja sa preklopnikom se bira određena sonda i na instrumentu se očitava temperatura. Kod automatskog očitavanja uključivanjem programa u određenim vremenskim intervalima očitava se temperatura i registruje na traci ili se podaci prenose na štampač koji numerički registruje svako očitavanje.

Eleviranjem se zrno prebaci iz jedne ćelije u drugu sistemom horizontalnih i vertikalnih transportera. Najčešće se prilikom eleviranja zrno propusti kroz siloske aspiratore gde se podvrgava intenzivnom dodiru sa vazduhom pri čemu se zrno hladi. Eleviranje zrna treba svesti na najmanju meru jer se pri svakom pokretanju zrnene mase zrno mehanički oštećuje sa čim mu se umanjuje upotrebna vrednost. Pored toga eleviranje je skopčano sa velikim nepotrebnim utroškom energije.

Izvor:.tehnologijahrane.com

ELEVIRANJE ZRNA

Komentari

precio priligy 30 mg Chemical Characteristics of Raloxifene

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета