Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje
Foto: Pixabay.com
Semenke bundeve su prirodni lek za mnoge bolesti, ali i zabavno ih je grickati uz film ili dobro društvo.
Seme bundeve golice često se kupuje u zdravoj hrani, i rado se gricka kada želite nečime da „zanimate” ruke i usta – na primer, umesto cigareta. Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje i leče mnoga stanja: bundevino seme kao lek se koristilo veoma dugo, a i danas se preporučuje kao dodatak zdravoj ishrani.
Golica je vrsta bundeve, tikva iz koje dobijamo ove hranljive semenke, i koja se često uzgaja samo radi semenki. Okrugla je, narandžasto – zelena i vrlo zahvalna za uzgoj, a njeno seme nema ljusku.
Seme tikve golice je krupno, ovalno i tamne zelenkaste boje, sa špicastim vrhom. Jede se pečeno ili probareno i osušeno, a od njega se pravi i dobro domaće ulje koje se koristi za salate i kuvanje, mada se ono danas sve ređe koristi u ishrani.
U pitanju su zdrave omega 3 masne kiseline koje:
- smanjuju nivo triglicerida;
- ublažavaju bolove kod reumatoidnog artritisa;
- olakšavaju simptome anksioznosti i depresije;
- omogućavaju očno zdravlje;
- doprinose zdravlju ploda u trudnoći;
- smanjuju insulinsku rezistenciju i rizik od dijabetesa.
Zbog većeg broja kalorija ne treba preterivati s njima, jer u dijeti predstavljaju način da vam se višak kalorija „prikrade”, ali svakako ih treba konzumirati umereno jer su izuzetno zdrave i hranljive.
Velika količina minerala u semenu golice je ono zbog čega se najčešće preporučuje grickanje ovih semenki – u 100 grama bundevinog semena, nalazi se:
bakra
gvođža
magnezijuma
mangana
fosfora
cinka
Sve ove hranljive materije imaju različite pozitivne efekte na ljudski organizam.
Velike količine vitamina E imaju antioksidativno dejstvo, koje se bori protiv dejstva slobodnih radikala na ćelije i sanira štetu koju pravi oksidativni stres.
Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala za ljudsko telo i ono bez njega ne može dobro funkcionisati – samo neke od važnih stvari su kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, smanjenje rizika od srčanih oboljenja, a takođe ojačava kosti i pije se prilikom mišićnog zamora i stresnih perioda.
Pašteta od golice
Sameljite sirovu golicu sa duplo manjom količinom semenki sirovog suncokreta i dodajte malo maslinovog ulja i morske soli. Ukus ćete značajno poboljšati ako nacedite limun, limetu ili dodate kašičicu senfa ili rena, ako želite pikantan namaz. Možete ga koristiti u sendvičima umesto margarina, butera i sličnih namaza, ako izbegavate mlečne proizvode ili nezdravu hranu; na sličan način možete napraviti i humus sa golicom.
Semenke bundeve dodajte u krem čorbe, kao ukras i radi zanimljive krckave teksture koja poboljšava ukus. Isto tako ih možete dodati u šejkove i smoothie – je, ali i hlebove i peciva.
Izvor:smartfit.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Potrebna je savršena bundeva i šećer
Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.
Sve blagodeti ovog ulja kriju se u njegovom prirodnom sastavu. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.
Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.
Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.
Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета