Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje

Foto: Pixabay.com
Semenke bundeve su prirodni lek za mnoge bolesti, ali i zabavno ih je grickati uz film ili dobro društvo.
Seme bundeve golice često se kupuje u zdravoj hrani, i rado se gricka kada želite nečime da „zanimate” ruke i usta – na primer, umesto cigareta. Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje i leče mnoga stanja: bundevino seme kao lek se koristilo veoma dugo, a i danas se preporučuje kao dodatak zdravoj ishrani.
Golica je vrsta bundeve, tikva iz koje dobijamo ove hranljive semenke, i koja se često uzgaja samo radi semenki. Okrugla je, narandžasto – zelena i vrlo zahvalna za uzgoj, a njeno seme nema ljusku.
Seme tikve golice je krupno, ovalno i tamne zelenkaste boje, sa špicastim vrhom. Jede se pečeno ili probareno i osušeno, a od njega se pravi i dobro domaće ulje koje se koristi za salate i kuvanje, mada se ono danas sve ređe koristi u ishrani.
U pitanju su zdrave omega 3 masne kiseline koje:
- smanjuju nivo triglicerida;
- ublažavaju bolove kod reumatoidnog artritisa;
- olakšavaju simptome anksioznosti i depresije;
- omogućavaju očno zdravlje;
- doprinose zdravlju ploda u trudnoći;
- smanjuju insulinsku rezistenciju i rizik od dijabetesa.
Zbog većeg broja kalorija ne treba preterivati s njima, jer u dijeti predstavljaju način da vam se višak kalorija „prikrade”, ali svakako ih treba konzumirati umereno jer su izuzetno zdrave i hranljive.
Velika količina minerala u semenu golice je ono zbog čega se najčešće preporučuje grickanje ovih semenki – u 100 grama bundevinog semena, nalazi se:
bakra
gvođža
magnezijuma
mangana
fosfora
cinka
Sve ove hranljive materije imaju različite pozitivne efekte na ljudski organizam.
Velike količine vitamina E imaju antioksidativno dejstvo, koje se bori protiv dejstva slobodnih radikala na ćelije i sanira štetu koju pravi oksidativni stres.
Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala za ljudsko telo i ono bez njega ne može dobro funkcionisati – samo neke od važnih stvari su kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, smanjenje rizika od srčanih oboljenja, a takođe ojačava kosti i pije se prilikom mišićnog zamora i stresnih perioda.
Pašteta od golice
Sameljite sirovu golicu sa duplo manjom količinom semenki sirovog suncokreta i dodajte malo maslinovog ulja i morske soli. Ukus ćete značajno poboljšati ako nacedite limun, limetu ili dodate kašičicu senfa ili rena, ako želite pikantan namaz. Možete ga koristiti u sendvičima umesto margarina, butera i sličnih namaza, ako izbegavate mlečne proizvode ili nezdravu hranu; na sličan način možete napraviti i humus sa golicom.
Semenke bundeve dodajte u krem čorbe, kao ukras i radi zanimljive krckave teksture koja poboljšava ukus. Isto tako ih možete dodati u šejkove i smoothie – je, ali i hlebove i peciva.
Izvor:smartfit.rs
Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Potrebna je savršena bundeva i šećer
Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.
Sve blagodeti ovog ulja kriju se u njegovom prirodnom sastavu. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.
Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.
Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.
Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.
- Најновије
- Најчитаније
Komentari