Oolong ili tirkizni čaj: Sa celim listovima biljke, koji daju intezivno slatku i blagu aromu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Mlečni oolong se smatra posebno popularnim. Ovaj čaj vam daje osećaj jedinstvenog i gotovo nezamenjivog pića.

Oolong čaj koji na kineskom znači "tirkizni čaj" je sorta koja kombinuje svojstva zelenog i crnog čaja. Kada se kuva, čaj dobija glavno obeležje oolong čaja, a to je njegova nenametljiva kremasta aroma i lagani mlečni ukus. 

Prednosti čaja

Popularnost sorte oolong uzrokovana je ne samo neobičnim ukusom, već i njegovim mnogobrojnim korisnim svojstvima.

- Oolong čaj sadrži kofein i stoga ima okrepljujuće i tonizirajuće učinke .  Šoljica ovog pića ujutro pomoći će vam da se probudite i podesite radno raspoloženje.

- Vitamini i minerali koje sadrži ova vrsta čaja.

- Sastav oolong sadrži: mangan, jod, magnezij, kalcijum, gvožđe, vitamine skupina C, D i B. Mleko oolong je takođe bogato selenom . Kalcijum , koji se nalazi u čaju, blagotvorno deluje na stanje kože, zdravlje i snagu kostiju i zuba te na rad srčanog mišića.

- Mangan poboljšava imuniteti štiti od mnogih bolesti.

- Dobar učinak na zdravlje krvnih žila - pojačava ih se vitaminima i mineralima sadržanim u čaju.

- Mleko oolong je takođe korisno za gubljenje težine: ubrzava metabolizam , smanjuje apetit i time podstiče gubitak težine. Osim toga, oolong može aktivirati metabolizam lipida (tj. Sagorevanje masti).

- Oolong poboljšava raspoloženje , pomaže u borbi s iritacijom, teskobom. Čaj je takođe koristan za živčane slomove ili blagu depresiju.

- Mleko oolong snižava šećer u krvi. Zato se piće preporučuje za prevenciju dijabetesa.

- Čaj pomaže u čišćenju tela, uklanjanju toksina.

Oolong čaj može biti kontraindiciran kod trudnica , jer eterična ulja u čaju nisu uvek korisno za fetus.
Upotreba oolonga je kontraindicirana za osobe s poremećenim želucem - čir ili gastritis. Takođe, ne upuštajte se u čaj za osobe koje boluju od bolesti bubrega. 

Oolong čaj je uvek lišće čaja namotano na male kuglice koje se razvijaju tokom procesa kuvanja. Sada, oolong čaj je lišće celo, ne slomljeno, bez mrvica i prašine - obratite pažnju na to!
Kako bi čaj bolje otkrio njegov okus i miris, preporučuje se uporaba glinenog, porculanskog ili staklenog čajnika.
Ako imate priliku, koristite pročišćenu ili mineralnu vodu. Rok trajanja oolonga je godinu dana, nakon toga čaj gubi sva svojstva.

Agroinfo.rs

 

Oolong ili tirkizni čaj: Sa celim listovima biljke, koji daju intezivno slatku i blagu aromu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета