Organska proizvodnja kruške

Foto:Pixabay
Danas kod nas sve više raste svest o štetnom uticaju konvencionane poljoprivrede na zdravlje ljudi i zaštitiu životne sredine. Iz tog razloga, pridaje se veliki značaj širenju organkse poljoprivrede.
Organska poljoprivreda predstavlja sistem proizvodnje koji je strogo propisan Zakonom o organskoj proizvodnji i kontrolisan od strane ovlašćenih sertifikacionih kuća koje su zadužene za kontrolu celog proizvodnog procesa i izdavanje dozvole za prodaju organskih proizvoda, odnosno sertifikata. Organska poljoprivreda obezbeđuje zdrav proizvod, koi ima veću nutritivnu vrednost u odnosu na proizvode dobijene iz klasične poljoprivrede, jer nije dozvoljena upotreba sintetičkih preparata u borbi protiv bolesti, štetočina i korov,đubrenje je isključivo organskim đubrivima.
Kruška se preporučuje za ishranu odojčadi kao glavni sastojak kašica,organska kruška pogodna je za konzumaciju u svežem stanju, kao kompot, od nje se prave pekmezi i džemovi, slatko.
Vitamini B iz kruške pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ona je prirodan i brz izvor energije, a sadrži i značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera.
Zahvaljujući kombinaciji vitamina koje sadrži, kruška blagotvorno deluje na kožu kao krema protiv bora, a opskrbljena vitaminima A i B ona crpe svoje unutrašnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su ljudskom organizmu potrebne. Beta-karoten i vitamin E savršeno se kombinuju sa vitaminom C koji se nalazi u kruški.
Izvor:organiccentar.rs
Organska proizvodnja kruške
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.
Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.
Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.
Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.
- Најновије
- Најчитаније
Komentari