Upotreba i korisna svojstva trutovskog mleka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Mnogi ga brkaju sa mlečem, ali ovo je sasvim druga supstanca - Trutovsko mleko se priprema od saća sa ličinkama budućih mužjaka.

Konačni proizvod je biološki aktivna, viskozna tečnost senf žute boje, oštrog kiselog mirisa i slatkog ukusa. Da bi formirale i dalje razmnožavale trutovske larve u prvih nekoliko dana svog života, pčele proizvode posebnu tečnost i pune je saćem sa novorođenim potomstvom. Iz ove tečnosti dobijaju se mleko bez posade i larve budućih mužjaka.

Kako ekstrahovati homogenat:

- Najveći broj novorođenih larvi pčela i trutova u ćelijama saća pojavljuje se krajem juna. Tokom prva tri dana života jedu mleko koje je oko njih u češljevima.
- Tada u košnicu treba da instalirate posebne saće sa širokim ćelijama, jer su trutovske larve veće od larvi pčela. Od 3-4 dana života počinju brzo da rastu i hrane se mešavinom koja se sastoji od govedine i meda. Na ovoj dijeti larve se uzgajaju do starosti 7 dana.
- Od svih odraslih larvi ostalo je oko 7 trutova. Jednom kada dostignu veličinu odraslog mužjaka, oplodiće maticu i obezbediće joj reprodukciju. Više odraslih trutova nije potrebno, pa se koriste za proizvodnju homogenata.
- Da ostatak larvi ne bi jeo hranu uzalud i stekao praktičnu upotrebu, uklanja se iz košnice zajedno sa češljevima i mrvicama. To daje laganu masu koja po gustini podseća na pavlaku i naziva se trutovsko mleko.
- Da bi mleko od larvi bilo kvalitetno i najkorisnije, ne treba ga izlagati suncu i ne preporučuje se dugo držanje na sobnoj temperaturi.

Trutovski homogenat iz trutova ima visoku energetsku vrednost: 100 g proizvoda sadrži 405 kcal, što je trećina čovekove dnevne potrebe za hranljivim sastojcima.

Nutritivna vrednost proizvoda: proteini - 5%; masti - 1%; ugljeni hidrati - 94%. Trutovsko mleko blagotvorno deluje na ljudsko telo i čak se koristi za lečenje određenih bolesti.

Lekovita svojstva gotovog proizvoda:

- normalizuje metabolizam;jača centralni nervni sistem;
- jača pamćenje;doprinosi dobrom apetitu;
- vraća vid;
- ublažava upale i bolove u zglobovima;
- pomaže u obnavljanju normalnog nivoa krvnog pritiska;
- smanjuje nelagodnost u stomaku sa gastritisom;
- jača imunološki sistem i povećava otpornost tela na infekcije;
- jača srčani mišić;
- povećava ton zidova krvnih sudova;smanjuje nivo "lošeg" holesterola u krvi;
- čisti telo toksina;
- stimuliše izgradnju mišića;
- povećava hemoglobin;uklanja nesanicu i nervnu napetost, sprečava depresiju;
- promoviše regeneraciju ćelija jetre.

Uprkos mnogim korisnim svojstvima, upotreba mleka iz trutova ponekad može naneti ozbiljnu štetu ljudskom telu.

Ovaj proizvod se ne može koristiti u sledećim slučajevima:

1. Ako ste alergični na med ili druge pčelinje proizvode;
2. Kršenje nadbubrežne žlezde;
3. Prisustvo akutne zarazne bolesti;
4. Hipervitaminoza;
5. Onkološke bolesti mlečnih žlezda kod žena;
6. Pogoršanje hroničnih bolesti.

Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus.com

Upotreba i korisna svojstva trutovskog mleka

Komentari

There are nodes close to the inferior mesenteric vessels in presacral fat superior to the pelvic peritoneal reflection arrowheads in A E and one node in the mesorectum arrows in A, F, and G when to take lasix

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vrlo vredan proizvod za zdravlje ljudi, koji se koristi za prevenciju i lečenje bolesti, na području Krasnodarske teritorije, Sibira i Kavkaza raste cvet kandika ili eritronijum.

Pčelinje društvo (zajednicu) čine jedna matica, nekoliko stotina ili hiljada trutova i na hiljade pčela radilica.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета