Berba zavisi od radne snage: Kornišoni isplativiji od uljarica i žitarica
Foto:pixabay
Povrtari na području opštine Žabalj u južnoj Bačkoj već desetak dana beru krastavce kornišone, što je za tri sedmice ranije nego proteklih godina. Velike vrućine doprinele su da povrće pre dospe nego uobičajeno.
Celokupan rod, kao i svake godine, prodaće se u izvoz, nemačkom prerađivaču, sa kojima svake godine imaju ugovorenu proizvodnju. Cena kornišona ove sezone ista je kao i lane. Prva klasa krastavaca je iznad evro, 130 dinara kilogram.
Po oceni organizatora proizvodnja Dejana Rončevića iz Gospođinaca, sezona je dobro počela. U startu berbe je uočljivo da su krastavci dobro rodili i da će ih, kao i ranijih godina, biti u proseku od 120 do 130 tona po hektaru.
- Bila je velika suša i toplo vreme, ali to nije smetalo krastavcima, jer vole sunce, a pošto bez vlage ne mogu, sazrevali su zahvaljujući sistemima za navodnjavanje, bez kojih sada nema nijedne ozbiljne proizvodnje ukoliko se žele postići dobri prinosi i kvalitet - kazao je Rončević za Dnevnik.
U poljima u Gospođincima i susednim selima opštine Žabalj pod krastavcima je oko 150 hektara.
- To su ustaljene površine, s tim što iz godine u godinu isti povrtari krastavace seju na manjim ili većim površinama, u zavisnosti od toga da li su tokom sezone ubiranja krastavaca lakše ili teže nalazili radnu snagu. Ove godine imamo osim domaćih sezonskih radnika i 150 iz Uzbekistana. Njima smo obezbedili smeštaj i dnevnicu od 3.500 dinara - kazao je Rončević.
Povrtaru iz Đurđeva Miletu Mušickom radna snaga je stigla iz Banata i nema zamerke na njihov rad, jer očekuje da će imati oko 80 tona krastavaca po hektaru prve klase.
- U berbi je najvažnije da berači vide sitne plodove među zelenim listovima. Dešava se da krastavčiće ne uoče i ta nepažnja povrtarima umanjuje zaradu, jer već sutradan kornišoni prerastu prvu klasi i prelaze u niže klase, koje imaju i nižu cenu - objašnjava Mušicki i dodaje da se na kalibratoru kornišoni razvrstavaju prema veličini u sedam klasa, od kojih svaka ima svoju cenu.
Mušicki kaže da godinama gaji krastavce jer su isplativiji od setve uljarica i žitarica:
- Najvažnije je što unapred znam da imam kupca i po kojoj ceni će koštati novi rod.
Organizator proizvodnje Dejan Rončević ističe da bi površine pod krastavicima kornišonima u žabaljskoj opštini mogle da budu i veće, ali da se zbog nedostatka radne snage povrtari ne usuđuju da šire proizvodnju:
- Šteta je da se zbog nedostatka sezonskih radnika površine kornišona ne uvećavaju. Samo krastavci u odnosu na drugo domaće povrće imaju sigurnog kupca i poznatu cenu, što je prednost zbog sigurne zarade. Ali kada se govori o ubiranja plodova krastavaca, treba napomenuti da je ta berba težak posao. Sezonci treba na platformi kombajna za branje krastavaca leže na stomaku i tako da beru kornišone.
Agroinfo.rs/ D05S
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.
U ataru sela Gospođinci, u opštini Žabalj, na oko 40 hektara beru se kornišoni posejani ovog proleća
Povrtari iz Leskovca ponovo za sutra najavljuju besplatnu podelu paradajza u znak protesta zbog niske cene. I dok je u marketima cena ovog povrća desetostruko viša nego što se njima nudi za kilogram, ovi proizvođači kažu da bi im odgovaralo da cena bude 50-60 dinara kako bi pokrili troškove i nešto zaradili. U suprotnom su u velikom gubitku.
Udruženje povrtara Republike Srpske pozvalo je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisa Pašalića i predsjednika Lovačkog saveza Srpske Savu Minića da ih posjete kako bi ih upoznali o problemima koje im prouzrokuju velika vrućina i divlje životinje.
Vođenje baštovanskog dnevnika će vam pomoći da budete organizovaniji. Evo i kako.
Neke od najvažnijih mera negovanja paradajza su vezivanje paradajza i kidanje zaperaka kod paradajza. Kako se sadi paradajz, objasnićemo u narednim redovima.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета