Безброј употреба кикирикија - Исплатива култура коју готово нико не гаји
Foto:Pixabay
Кикирики је биљка која је неправедно запостављена у нашем повртарству. Услови за узгој постоје, а шта се све производи од кикирикија и колико је ово заправо исплатива култура можете сазнати у овом чланку.
Порекло и распрострањеност
Кикирики је пореклом из Јужне Америке и у Старом свету за кикирики се није знало пре открића Америке. Данас се кикирики узгаја готово свуда у свету и представља једну од петнаест водећих светских прехрамбених култура. Поред тога, једна је од најважнијих намирница у међународној трговини.
У питању је једногодишња биљка која, попут кромпира, своје плодове развија у земљи. Лако се узгаја и у одређеној мери подноси сушу. Гајењу кикирија погодују подручја са мање воде. Највише му одговара растресито, песковито тло.
Хранљива својства кикирикија
Кикирики је изузетно хранљива намерница. Један килограм кикирикија садржи чак 2700 калорија. Храњиви плодови кикирикија имају 12 есенцијалних и 8 додатних аминокиселина. Поред тога садржи витамине из готово свих значајних група, а садржи и супстанце које су од великог значаја за формирање ћелија у нашем организму, као што су калијум, фосфор, магнезијум, калцијум, гвожђе, бакар, калијум, натријум, цинк...
Због својих високих калоричних вредности ово је биљка је била важан извор исхране људима на тешким експедицијама у удаљена подручја и под отежаним условима. Кикирики је помогао људима да путују на Антарктик, лете у свемир. Такође, имао је кључну улогу у отклањању неухрањености у неколико афричких земаља.
Употреба кикирикија
Сви делови биљке се могу комерцијално користити. Осим што се користи у исхрани људи, употребљава се у медицини и козметологији, за исхрану животиња и као ђубриво.
Плод кикирикија се једе непосредно, у печеном или прженом стању, као додатак јелима и колачима, а користи се и за прављење брашна, уља и путера од кикирикија.
Путер од кикирикија
Путер од кикирикија, односно паста од кикирија се добија када се добро измрви печени кикирики. Постоје докази да су још Азтеци и Инке пекли и мрвили кикирики.
Путер од кикирикија има широку примену у исхрани људи. Може да се маже на хлеб, тост, а користи се и као додатак месима, протеинским пићима и колачима. Постоји безброј рецепата и начина употребе путера од кикирикија у исхрани.
Осим што се користи у исхрани и у кулинарству путер од кикирија има и друге практичне примене у кући. Са путером од кикирикија можете да чистите кожни намештај, ципеле или ташне. Уље из путера не само што ће их очистити већ се им дати предиван сјај. Такође, може да се направи замка за мишеве јер га они просто обожавају. Са путером од кикирикија можете да „поправите“ врата која шкрипе, да скинете улепљену жваку са нечега или да уклоните лепак.
Брашно од кикирикија
Од измрвљеног и одмашћеног плода кикирикија прави се брашно. У процесу израде брашна користи се печени кикирики, који се уситни у пасту и онда се истисне уље. Рафинисањем масе кикирикија која је преостала након што је уље истиснуто настаје брашно. С обзиром на његов квалитет и ниво уклоњене масноће, кикирикијево брашно у свом саставу може да садржи и преко 50% протеина.
Одмашћено брашно од кикирикија има широку примену у кулинарству. Користи се као додатак за прављење хлеба и других пецива, за прављење колача, макарона, палачинки и пудинга. Такође, користи се у припреми сладоледа.
Уље од кикирикија
Кикирики се, такође, користи за прављење прехрамбеног уља. Постоји неколи врста кикирикијевог уља: рафинисано кикирикијево уље, екстра девичанско настало хладним цеђењем, ароматично... Филтрирано рафинисано уље се користи за кување и прављење маргарина. Пошто је врло ароматично, кувари га користе као завршно уље, а произвођачи хране га користе за ароматизирање.
Индустријска употреба
Кикирики има различите индустријске намене. Боје, лакови, мазивно уље, за полирање намештаја; инсектициди и нитроглицерин се праве од кикирикијевог уља. Сапун се прави од сапонифицираног уља, а многи козметички производи садрже уље кикирикија и његове деривате. Од кикирија се прави ардил - висококвалитетна вуна биљног порекла. Љуске кикирикија се користе у производњи пластике, зидних плоча, абразива, горива, у изради папира и изради лепка.
Храна за стоку
Стабљике кикирикија се користе као храна за стоку у зеленом и сушеном облику, и као силажа.
За исхрану перади и стоке користити се брашно од кикирикија у комбинацији са другим брашнима, тако да се праве погаче које имају висок садржај протеина. Погача од кикирикија се углавном користи као протеински додатак.
Посебно се користи у исхрани преживара. На пример, у Индији се користи за исхрану говеда, бивола, оваца и коза . У САД-у оброк од кикирија је препоручен четрдесетих година прошлог века. Недавним испитивањима се открило да исхрана која садржи око 20% брашна од кикирикија има позитиван утицај на краве музаре и да оне дају више млека.
Кикирики као ђубриво
Опна кикирикија може да се користи као ђубриво.
На крају, као свака махунарка, кикирики везује атмосферски азот и на тај начин побољшава плодност земљишта за наредну културу.
Izvor:agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Srbija je izuzetno plodna, a nisu retki slučajevi koji pokazuju da kod nas mogu uspevati i kulture koje nisu strogo specifične za ovo podneblje.
Niža carinska stopa na uvoz kikirikija je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputile nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.
Ovim tekstom ćemo probati da vam pomognemo da uspešno kultivirate biljku kikirikija u svojoj bašti. Većini je to omiljena grickalica tako da ćete to činiti na radost cele porodice. Osim što je ukusan za jelo, kikiriki je izuzetno zdrav i bogat esencijalnim nutrijentima (proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima).
Kikiriki ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.
Latinski naziv ove biljke je Echinopsis chamaecereus. Poreklom ikiriki kaktus je iz Argentine Na svetu postoji preko 1750 vrsta kaktusa.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета