Kako izvršiti kalemljenje paradajza?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kalemljenjem stvaramo rezistentnost i povećanu tolerantnost na veliki broj bolesti, štetočina i uticaja niskih temperatura kod gajenih biljaka.

Povrtari u Pomoravskom okrugu prvi su krenuli sa kalemljenjem lubenica na vrg i tikvu radi ranijeg sazrevanja kao i veličine plodova. Prosečan prinos kalemljenjem može da se poveća i do 45%, a često se kod nekalemljenog rasada javlja propadanje biljaka i preko 30%.

Kalemljeni paradajz, korišćenjem odgovarajučih podloga maxifort, eldorado i big power povećava se otpornost na Ventriculum sp. i neke viroze paradajza. Ukoliko je podloga plavi patliđžan, potrebno je preseći stablo što je više moguće. Ono se seče žiletom pod uglom od 30 stepeni iznad kotiledonih listića. Prečnik stabla na mestu presecanja trebalo bi da bude od 1,6 do1,8 milimetara. Paradajz se seče takođe pod uglom od 30 stepeni, ali ispod kotiledonih listića, tako da nova biljka ima dva para kotiledona, koji kada se pogleda od gore zauzimaju oblik slova X. Spajanje dve biljke obavlja se silikonskim štipaljkam. Potpuno isti postupak je i pri kalemljenju na rascep, s tim što se kod plavog patliđžana rez na stablu u obliku slova V pravi iznad,a kod paradajza ispod kotiledona, takođe u obliku slova V. Nakon izvedenog procesa, biljke je neophodno momentalno uneti u komoru za kalemljenje.

Temperatura bi trebalo da bude između 25 i 32 stepena. Potrebna je minimalna svetlost, a relativna vlažnost vazduha da bude veća od 85%. To se obezbeđuje dodatnim isparavačima vlage.Tokom narednih jedan do tri dana na mestu preseka će se stvoriti novo tkivo,tako da će biljka nastaviti potpuno nov život i rast sa novom podlogom. Po otklanjanju štipaljki, biljke se premeštaju u prvobitan tip objekta i nastavljaju rast. Nakon toga je najbolje obaviti folijarnu prihranu radi ubrzavanja porasta. Ceo proces do rasađivanja traje od 30-40 dana.

 Agroinfo.rs/agroklub.rs

Kako izvršiti kalemljenje paradajza?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета