ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Orezivanje biljaka predstavlja važnu agrotehničku meru i od njega u velikoj meri zavisi pravilan razvoj bijne vrste kao i količina plodova koja će se dobiti. Vreme je orezivanja paradajza, a u nastavku teksta saznajte kako to pravilno da obavite.

U zavisnosti od toga u koje vreme i na koji način orezujete paradajz, to će biti od velikog značaja za kvalitet i veličinu plodova. Pravilnim orezivanjem ćete omogućiti da se hrana pravilno raspoređuje i da se dobiju krupni plodovi visokog kvaliteta. Poenta je da paradajz ne ide previše u širinu i da dostigne određenu visinu kako bi se vezao za naslon. Osim toga, rezidba omogućava i bolju cirkulaciju vazduha i ovo je važno za zdravu i produktivnu biljku.

Skidanje zaperaka

Zaperci su bočni izdanci koji se javljaju u pazuhu, tj. između stabljike paradajza i grane. Ukoliko se ne ukloni na vreme, ovaj zaperak formira novu stabljiku sa granama, cvetovima i novim zapercima. Na ovaj način će svakako biti više plodova, ali će oni biti dosta sitniji. Zaperci se uklanjaju baštenskim makazama ili nožem, a ako su manji, mogu se zakidati i rukama. Ovo se još zove i pinciranje paradajza. Ovaj proces se obavlja preko leta, a u toku intenzivnog rasta rasta će možda biti potrebno da ovo obavljate i na nedeljnom nivou. Najbolje je uklanjati ih kada su veličine 5-10 cm.

Donje grane paradajza koje su najbliže podlozi se najčešće vuku po zemlji. U slučaju kiše ili zalivanja, zemljište je vlažno pa su ti listovi u kontaktu sa vodom i prvi na udaru kada su u pitanju biljna oboljenja poput plamenjače, a u ovom slučaju se bolest može preneti i na ostatak biljke. Iz ovog razloga je vrlo važno ove listove ukoniti na vreme.

Dekaptiranje biljke

Ovo je proces orezivanja biljke koji se sprovodi u kasnijoj fazi, tj. kada biljka dostigne željenu visinu. Tada se kod biljke seče vrh da bi se zaustavio njen dalji rast, a time se hrana preusmerava na plodove koji su onda veći i kvalitetniji. Za ovu namenu se koriste baštenske makaze ili nož, a seče se iznad poslednje zametnute cvetne grane.

Agroinfo.rs

ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Komentari

Pa kad već napišete mogli ste i objašnjenje uz sliku da stavite jer je ovako komplikovano razumeti pogotovo ako je neko mlad i neiskusan a hteo bi da proba sadnju nekoliko struka za početak.

cialis prescription PUBMED Abstract Sakamoto J, Morita S, Oba K, et al

can i buy cialis online morphine and protriptyline both increase sedation

cialis online without prescription Then cells were incubated at 37 C for 1 3 h

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета