Булгур - житарица за добро здравље

Foto:Pixabay
Булгур је житарица која се добијa из неколико различитих врста пшенице , најчешће из дурум пшенице . Добија се процесом наводњавања пшенице која се затим суши или пече ( сунце или рерна ) и онда се мрви , ломи чиме се добију мале смеђе грануле неправилног облика ; напола скувана , осушена и здробљена пшеница.
Ако живите брзим животним темпом булгур је житарица за вас . Јединствен начин обраде пшенице којом се добија булгур чини га једноставним за припрему попут пиринча , а здравствене предности су бројне .
Булгур се сврстава у житарице јер се током обраде уклања само мали део омотача . О житарицама се пуно говори и бројна испитивања потврђују њихову "здраву репутацију" . Дијететичари саветују да би пола оброка од житарица дневно требало бити из целог зрна . Уместо уобичајене интегралне тестенине или црног хлеба , исхрану можете "зачинити" и помало егзотичним булгуром .
Конзумирањем булгура и осталих житарица доприноси се смањењу укупног холестерола , ЛДЛ холестерола , триглицерида и ниво инсулина чиме се смањује ризик од срчаних обољења. Женама у менопаузи са високим холестеролом , високим притиском и другим симптомима кардиоваскуларних болести препоручује се 6 оброка житарица недељно јер се оваквом исхраном успорава развој атеросклерозе и стенозе. За поређење дијетална влакна из воцћа поврцћа и рафинисаних намирница нису показала овај специфичан учинак.
Конзумирање булгура женама може помоцћи и у одржавању витке линије . Студија објављена у "Journal of the American College of Nutrition" открива да жене које конзумирају најмање један оброк житарица дневно имају значајно нижи индекс телесне масе ( БМИ ) и мањи обим струка .
Последња истраживања снажно показују утицај конзумирања интегралних житарица на смањење ризика од појаве резистенције на инсулин што може довести до дијабетеса типа 2 и метаболичког синдрома који такође може довести до дијабетеса типа 2 , али и кардиоваскуларних болести . Уопштено се сматра да храна са нижим гликемијским индексом побољшава осетљивост инсулина , међутим утврђено је да је гликемијски индекс хлеба од интегралних житарица идентичан белом хлебу , а ипак подстиче осетљивост инсулина . Истраживачи из Паток Лабораторија у Сан Дијегу у Калифорнији учинак приписују магнезијуму којег у булгур има у значајној количини .
Медитеранска исхрана је изузетно квалитетан облик исхране . Саставни део су и житарице . У уводу научног часописа American Journal of Clinical Nutrition расправљало се о утицају житарица у оквиру медитеранске исхране на смањење упала . Показало се да житарице доприносе снижавању упалних маркера као што су на пример хомоцистеин и C – реактивни протеин . Маркери за упално стање доприносе срчаним болестима , остеопорози , когнитивним болестима , Алцхаимер и дијабетесу типа 2.
Исхрана богата дијеталним влакнима доприноси смањеној појави камена у жучи . Механизам заштите се објашњава тако што се убрзава пролазак садржаја кроз црева , редукује излучивање жучне киселине , појачава инсулин и снижава триглицериде .
Истраживања о утицају целих житарица на редуковање ризика од појаве рака су показала мешовите резултате. Део студија потврђује , а део не . Једна студија је показала да омотач пшенице садржи материје које подстичу заштиту дебелог црева од рака јер помаже у процесу редуковања концентрације жучних киселина и бактеријских ензима у столици . Целе житарице су извор лигнана фитохемикалија који помаже у редуковању ризика од појаве рака дојке и других облика рака везаних уз хормоне .
Мање позната чињеница је да житарице поседују снажна антиоксидативна својства која су подједнака , а у неким случајевима и вецћа од воцћа или поврцћа . Феноли су један пример добро истражених фитохемикалија који се у житарицама налазе везани у ћелијским зидовима , а ослобађају се у процесу варења . Антиоксидант учинак житарица придаје се управо целовитости и синергистички деловању свих нутријената у житарици , јер се највецћи део фенола налази у клици и омотачу .
Izbor:zdravasrbija.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici
Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci
Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema
U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.
Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета