Male a bitne cake za početnike u ribolovu
Foto: Pixabay.com
Svrha ovog teksta je upoznavanje najmlađih (što po godinama, što po ribolovačkom stažu) s nekim od elemenata takmičarske taktike. Neka to bude samo osnova koju će svojim iskustvom dograđivati, jer takmičarska veština, kao i pecanje uopšte, podrazumeva da to godinama dolazi samo od sebe, bilo da se aktivno takmičite bilo da pecate za sopstvenu dušu na nekom kanalu.
Treba potražiti i mesto gde nema podvodnog rastinja ili nekakvih drugih prepreka na dnu koje bi ometale ribolov (stalna kačenja) ili na tekućoj vodi nesmetan prolaz sistema celom dužinom takmičarskog mesta.
Vrstu hrane odabiremo prema vrsti ribe koja (prema proceni ili iz saznanja stečenog tokom ranijih iskustava na toj vodi) pobeđuje i najviše je tu ima. Tvrdoća i količina hrane za primamljivanje zavise od tog da li je voda tekuća ili stajaća. Na tekućoj vodi treba bacati više hrane i tvrđe je zamesiti, a na stajaćoj vodi, po pravilu, najčešće je potrebno manje hrane. No, sve zavisi od toga koliko je ta voda bogata ribom, jer ako se baci previše hrane a ima malo ribe - riba se najede i ode, ili prestane da uzima mamac i ostajemo bez ulova. Obrnuto, ako ima mnogo ribe a bacamo nedovoljno hrane riba napušta našu poziciju i odlazi kod komšije koji je bacio dovoljno hrane da zadrži “svoju” ribu, ali i da privuče “našu”.
Iskustvo, odnosno dobro poznavanje “navika” riba, na određenoj vodi je u takvim slučajevima od presudne važnosti! Kod hrane treba voditi računa i o njenoj granulaciji jer krupnozrna hrana po pravilu primamljuje i krupniju ribu - ali ređe, pa i tu treba znati proceniti šta je efikasnije - češći ulovi sitnije ribe ili ređi ulovi krupne.
Upravo za dobru procenu te vrste neophodna je pomoć iskusnog vođe ekipe. Takođe se može desiti, naročito na tekućoj vodi, da riba odjednom stane. Šta se desilo? Takmičar koji se nalazi pored vas uzvodno bacio je malo više crvića ili njihovih čaura koje je, pošto lagano tonu, struja ponela i preko vašeg mesta i tako, nizvodno, za sobom povukla i “vašu” ribu.
Dužina štapa
Što se tiče dužine štapa, zna se da je uvek bolje biti bar malo duži od suseda. Ali i tu su često prisutne raznorazne smicalice: sačekate da komšije izbacaju na određenu dužinu svu hranu, dok ih “pratite” bacajući na istu dužinu - ali manje količine (kugle) hrane, i kada oni završe hranjenje, vi onda, pred sam kraj vremena predviđenog za hranjenje veći deo vaše teške hrane (za dno) bacite metar ili još dalje od njih i lovite dužim štapom. To vam, naročito na većim vodama sa manje ribe, garantuje bolji rezultat jer je vašim suparnicima teško da naknadno pomere ribu a i prema propozicijama takmičenja, ne smeju da dodatno bace veće količine hrane.
Da bi zavarali svoje protivnike pojedini takmičari kod pecanja štekom koriste “prolunge” (dodaci u vidu segmenata koji se, naknadno, od dole nadodaju na štek, kako bi se povećala njegova dužina). Umesto standardnih, oni koriste prolunge različitih dužina tako da vođa ekipe ili selektor reprezentacije treba da je veoma iskusan, kako bi tačno procenio na kojoj daljini takmičar iz konkurentske ekipe peca.
I kod običnih štapova petljaša proizvode se modeli sa po pola metra razlike u dužini, tako da vam se učini da neko lovi sa štapom od 4 m, a u stvari koristi takmičarac od 4,5 m, što je zajedno sa strunom bar jedan metar više od onoga što se u prvi mah čini, a to u ribolovu “na blizu” puno znači.
Selekcija ribe
Jedna od veština je odvojiti krupnije primerke ribe iste vrste. To je naročito važno kada na takmičenju ima dosta ribe (brojčano), jer se tada traže veći primerci, koji će na kraju prevagnuti. Krupniju ribu dobijate (obično) stavljanjem težeg sistema, malo veće udice i debljeg predveza, ko i stavljanjem većeg mamca, dva i više crvića, ili kombinacijom crvić i larva, ili više larvi, čime izbegavate sitniju ribu.
Na vodama gde znamo da je ulov nesiguran i oskudan, i da nam se može desiti da završimo bez ribe, ili tek sa samo ponekoliko ulovljenih ribica, treba pre početka pažljivo pogledati pored obale i uz sam kraj ili uz trsku i ševar nakon bacanja glavne mase hrane treba pokušati odmah na početku pecanja uloviti koju sunčanicu, bodorčicu ili grgeča, i time odmah obezbediti da ne budete bez ulova.
Važno je i da kada sednete na mesto imate dobru stolicu na kojoj ćete se osećati sigurno i bez naprezanja. Tako ćete skoncentrisanije, sigurnije, preciznije i lakše baratati priborom.
Izvor:trofej.info
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Francuska je saopštila da će britanskim ribarskim čamcima zabraniti pristup nekim francuskim lukama od sledeće nedelje ako dve zemlje ne postignu sporazum o licencama za ribolov.
Akcija poribljavanja ribnjaka Bager, omiljenog mesta za sportsko nadmetanje u pecanju, organizovana je od strane članova udruženja sportskih ribolovaca "Smuđ" iz Plandišta. Ribnjak je obogaćen sa 50 novih komada šaranske ribe.
U Kragujevcu će od 19. do 22. avgusta na lokaciji Šumadija sajma biti održan 12. Međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizm pod nazivom 'Kraguj M'. Sajam će se održati nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije virusa.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je dva nova konkursa – za razvoj lovstva AP Vojvodine u 2021. godini i za podizanje novih ribnjaka rekonstrukciju postojećih, na području Vojvodine. U okviru konkursa za lovstvo biće dodeljeno 19,6 miliona dinara, a za ribarstvo je opredeljeno 20 miliona dinara. Konkurs za lovstvo otvoren je do 12.7.2021. a konkurs za ribarstvo do 15.9.2021.
Srbija je bogata prirodnim lepotama i turističkom ponudom koja vam omogućava da provedete produženi vikend ili neki duži period na nekom od lokaliteta. Predstavljamo vam prelepa jezera Fruške gore koja itekako vredi posetiti.
U vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, u periodu od 15. aprila do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2021. godine, ribočuvarska služba JP Vojvodinašume organizovaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja na kojima je upravljač.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета