AGROINFO SAVET: Načini zamrzavanja I pravila odmrzavanja jagoda kod kuće
Foto: Pixabay.com
Voće možete zamrznuti na bilo koji način Obično, tehnika pripreme ovisi o daljnjoj uporabi. Bobice dobro podnosi niske temperature i ne gubi korisne kvalitete nakon zamrzavanja
Odmrznuto voće može se konzumirati u svom čistom obliku ili se koristiti kao sastojak za pripremu pića, deserta i preliva za pečenje.Vrtne jagode zadržaće svoje kvalitete i izgled ako se pravilno beru.
Savet:
- Koristite sveže, ubrano voće, bez znakova truljenja i pregrejavanja.
- Berite bobice za zamrzavanje u rano jutro, pre rose.
- Dobro je osušiti vlažne jagode pre zamrzavanja.
- Stavite bobice u ćiniju tako da postoji jaz između njih.
- Izbegavajte temperaturne razlike tokom skladištenja u zamrzavanju.
- Ne zamrzavajte voće ponovo.
Sklapanje vrtnih jagoda bolje je u kartonskim ili drvenim kutijama - one omogućuju prolaz zraka.
Priprema bobica za zamrzavanje:
- Berba sortiranje, uklanjanje stabljike i školjke.
- Uklonite pesak i prljavštinu širokom mekom četkom kako ne biste oštetili plod.
- Ako je potrebno, isperite pod mlazom hladne vode.
Najčešće su vrtne jagode potpuno zamrznute, uradite to pravilno suvim zamrzavanjem:
- Zrelo voće se čisti od lišća, stabljika i peska.
- Operite i osušite po potrebi.
- Jagode su položene na poslužavnik ili veliku ploču, prekrivene plastičnom kesom ili filmom.
- Zamrznite u zamrzivaču na otvorenom.
- Nakon potpunog zamrzavanja, vrtne jagode se stavljaju u vreću ili plastičnu posudu.
Jagode se mogu zamrznuti, preseći na pola. Polovine su položene presečenom stranom i zamrzavane 2-3 sata. Očvrslo voće se pakuje u vreće ili kontejnere.
Pravila za odmrzavanje
Odmrzavanje jagoda treba da bude sporo, postepeno povećavajući temperaturu. U početku se kontejner sa radnim delom stavlja u frižider 30-40 minuta. Bobice se zatim mogu ukloniti i nastaviti da se odmrzavaju na sobnoj temperaturi. Ubrzanje procesa korišćenjem mikrotalasne pećnice ili tople vode se ne preporučuje, takva bobica će brzo izgubiti oblik i masu hranljivih sastojaka. Jagode se ne mogu odmrznuti ako njihov izgled nije važan za kuvanje.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета