Graham brašno visoke nutritivne vrednosti, smatra se jednom od najboljih vrsta za zdravu ishranu (RECEPT)

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Naziv Graham dobilo je po Silvesteru Grejemu, jednom od pionira u pokretu za prelazak na prirodnu i zdravu ishranu u Americi. Pokret se borio za izbacivanje belog brašna i prerađene hrane iz upotrebe, a zalagao se za korišćenje brašna od integralnog zrna.

Graham brašno je jedna od najzastupljenijih makrobiotičkih sirovina i broj jedan u pripremi integralnog hleba i peciva. Zbog posebne tehnologije mlevenja celog zrna pšenice, kojom se dobija ovaj tip brašna, ono ima visoke nutritivne vrednosti i smatra se jednom od najboljih vrsta za zdravu ishranu.

Graham nije samo bogat nutritivnim elementima i vitaminima, a čuveno Graham brašno je pogodno za pripremu najrazličitijih proizvoda od testa i kolača. Mlevenjem samo unutrašnjeg dela zrna i njegovim temeljnim usitnjavanjem se dobija belo pšenično brašno, a ljuska i klice se melju krupno. Kada se pomešaju, dobija se brašno tamnije boje i grublje strukture. Graham brašno zbog ovakvog načina obrade, odnosno procesuiranja iz celog zrna, čuva izuzetne nutritivne vrednosti i odlično je za zdravlje.

Takođe je bogato i proteinima, zbog čega je vrlo sita i energetski dobra namirnica. Siromašno je glutenom, pa se zbog toga od čistog graham brašna uglavnom ne mogu praviti peciva, već se preporučuje mešanje sa belim pšeničnim brašnom, kako bi pecivo bilo rastresitije. Manje je kalorično od belog brašna i zbog svojih pozitivnih strana se preporučuje u redovno j ishrani svih osoba koje vode računa o zdravom načinu života.

Za pripremu graham hleba je potrebno:

500 gr graham brašna
1 kašičica suvog kvasca
2 kašičice soli
3 do 4 dl mlake vode
Pomešati u posudi brašno, so i kvasac, pa uliti vodu. Umestiti rukama testo, uz dodavanje vode po potrebi. Dodati i malo brašna ako treba da bi se testo odlepilo od posude. Manji kalup ili tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa staviti testo i zarezati ga nožem odozgo. Pokriti čistom krpom ili salvetom i ostaviti da odstoji oko pola sata, a rernu zagrejati na 220 stepeni. Peći hleb oko 45 minuta.

Agroinfo.rs

Graham brašno visoke nutritivne vrednosti, smatra se jednom od najboljih vrsta za zdravu ishranu (RECEPT)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета