Kako sačuvati sir u frižideru
Foto: Pixabay free
Sir zahteva posebnu pažnju prilikom čuvanja i serviranja.
Ako ne možete odoliti pa kupite veću količinu ili više vrsta sira, tada će vam možda pomoći sledeći saveti o čuvanju sireva:
- u slučaju da sir čuvate u frižideru, zamotajte ga u vazdušnopropusnu foliju, koja omogućava provetravanje.
- meki, sveži sirevi u frižideru mogu izdržati nekoliko nedelja, oni tvrdi i do nekoliko meseci.
- tvrdi sir ne sme “disati” jer će na taj način izgubiti vlagu te se isušiti i postati neupotrebljiv. Ako se dobro umota u plastičnu foliju ovo se može sprečiti.
- narezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, hermetički zatvoreni u plastičnu kutiju ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom.
- lepljive sirevi (roquefora) osim u originalnoj ambalaži, možete zaštititi umotavanjem u papir za pečenje koji ćete dodatno obložiti plastičnom folijom. Na ovaj način možete čuvati polumeke i polutvrde sireve poput briea i camemberta.
- sir se neće osušiti bar jednu nedelju, ako se u tanjir do njega stavi parče šećera i dobro poklopi drugim tanjirom. Sir čuvajte podalje od komore za duboko zamrzavanje u frižideru.
- kremaste sireve (mascarponea, ricotte i njima slični) čuvajte u originalnoj, dobro zatvorenoj ambalaži, prateći uputstva na pakovanju o roku trajanja i vremenu upotrebe po otvaranju. Isto vredi i za feta sir, koji je obično pakovan u usoljenoj vodi, i druge sireve koji se pakuju u tečnosti.
Ako niste znali, ukus sira nije isti kroz ceo presek – intenzivniji je u delovima koji su bliži kori, pa se potrudite da prilikom rezanja sira svaki komad ima i deo kore.
– za sve sireve je važno da se koristi isključivo čist pribor za jedenje.
– na sobnoj temperaturi se čuvaju sirevi koji će se brzo potrošiti.
– najbolje temperature za duže čuvanje sira su između 4 i 6 °C, a za kraće 12 °C, dok sireve sa plemenitim plesnima možemo čuvati i na 16 °C.
– zamrzavanje sireva nije preporučljivo jer se na taj način pogoršavaju njegova svojstva i kvalitet.
– pre posluživanja, sireve držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti razvio njihov ukus i miris.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета