Nemate VAGU, a treba da izmerite neku namirnicu? Evo jednostavnog trika kako da to uradite i bez nje!
Foto: Pixabay free
Nemate vagu pri ruci, a treba nešto da izmerite u kuhinji? Nikakav problem! Evo jednostavnih načina kako da to uradite i bez nje.
Da bi vam bilo lakše, daćemo vam tačnu gramažu najčešće upotrebljivanih namirnica u kuhinji.
Šolja (za čaj) - 200 ml
Šoljica (za kafu) - 100 ml
Kašika (supena)- 15 ml Kašičica (kafena) - 7 ml
Namirnice : Šolja – 200 ml Šoljica – 100 ml Supena kašika – 15 ml Kašičica – 7 ml
Cimet u prahu 220 g 110 g 15 g 8 g
Griz 150 g 75 g 12 g 6 g
Kukuruzno brasno 130 g 65 g 10 g 5 g
Prašno /pšenično/ 140 g 70 g 10 g 5 g
Biber / / / 2 g
Šećer 200 g 100 g 15 g 8 g
Suvo grožđe / 60 g 12 g /
Šećer u prahu 190 g 95 g 14 g 7 g
Sirće 200 g 100 g 15 g 8 g
So 220 g 110 g 14 g 6 g
Margarin rastopljen 240 g 120 g 18 g 9 g
Marmelada 240 g 120 g 20 g 10 g
Kakao 220 g 110 g 15 g 8 g
Kisela pavlaka 210 g 105 g 21 g 12 g
Kiselo mleko 240 g 120 g 20 g 10 g
Mast /rastopljena/ 220 g 110 g 17 g 8 g
Med 300 g 150 g 25 g 13 g
Sveže mleko 200 g 100 g 12 g 7 g
Tečna pavlaka 200 g 100 g 12 g 6 g
Ulje /biljno/ 180 g 90 g 14 g 7 g
Voda 200 ml 100 ml 15 ml 7 ml
Mleko u prahu 100 g 50 g 6 g 3 g
Orasi /mleveni/ 80 g 40 g 6 g 3 g
Orasi /seckani/ 120 g 60 g 11 g 6 g
Pasulj 150 g 75 g 12 g 5 g
Pasulj zreo 190 g 95 g / /
Pirinač 200 g 100 g 15 g 8 g
U receptima ima i drugih nestandardnih jedinica mere, kao što su pakovanja, kantice kiselog mleka, prstohvat, šaka.
1 šaka soli - 80 g
1 šaka pirinča – oko 50 g
1 šaka pšenice – oko 55 g
1 kocka šećera – oko 6 g
1 jaje – oko 50-60 g
1 paprika – oko 50 g
1 paradajz – oko 70-100 g
1 krompir – od 40 – 100 g
1 šargarepa – oko 30-40 g
1 manja glavica luka – 30 – 40 g
1 velika glavica luka – 100 g
1 prstohvat začina je oko 1 gram – šećera, brašna, bibera ili aleve paprike
Agroinfo.rs/stvarukusa.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета