Starter kulture u proizvodnji sireva
foto: pixabay
Mikrobiološke kulture koje se koriste u mlekarstvu pozitivno utiču na standardizaciju biohemijskih i termodinamičkih procesa u toku kojih se mleko transformiše u kvalitetan sir
Mikroorganizmi i njihovi enzimi imaju ključnu ulogu u pravilnom odvijanju procesa proizvodnje sireva. Stoga se u savremenoj proizvodnji korišćenju kvalitetnog sirila i starter kultura pridaje veliki značaj. Njihova uloga je presudna u procesu obrazovanju specifičnog ukusa, mirisa, opšteg izgleda i konzistencije sira.
Starter kulture su mešavine jednog ili više različitih sojeva jedne ili više bakterijskih vrsta koje svojom aktivnošću usmeravaju tehnološki proces proizvodnje fermentisanih proizvoda od mleka i istovremeno im daju određena senzorna svojstva.
Starter kulture za proizvodnju sireva koje proizvodi kompanija “Clerici-Sacco Group” iz Italije, na tržištu su dostupne u 3 oblika, i to:
- "Lyofast" - liofilizovane kulture za direktno zasejavanje,
- "Cryofast" - duboko zamrznute kulture i
- "Lyoto" - liofilizovane kulture namenjene proizvodnji tehničkih kultura.
Ove starter kulture se sastoje od specijalno selektovanih sojeva bakterija i dostupne su u pakovanjima prilagođenim potrebama potrošača.
Izvor:tivadi.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Dvanaesti po redu Balkan Cheese Festival održaće se za vikend, 6. i 7. novembra 2021. godine u Domu omladine u Beogradu, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da ih posete.
Jedanaesta izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“ biće održana objedinjeno sa festivalom poslastica i slatkiša „Sladak život“ predstojećeg vikenda – 26. i 27. juna na prostoru Botaničke bašte u Beogradu.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета