foto: pixabay

foto: pixabay

Mikrobiološke kulture koje se koriste u mlekarstvu pozitivno utiču na standardizaciju biohemijskih i termodinamičkih procesa u toku kojih se mleko transformiše u kvalitetan sir

Mikroorganizmi i njihovi enzimi imaju ključnu ulogu u pravilnom odvijanju procesa proizvodnje sireva. Stoga se u savremenoj proizvodnji korišćenju kvalitetnog sirila i starter kultura pridaje veliki značaj. Njihova uloga je presudna u procesu obrazovanju specifičnog ukusa, mirisa, opšteg izgleda i konzistencije sira.

Starter kulture su mešavine jednog ili više različitih sojeva jedne ili više bakterijskih vrsta koje svojom aktivnošću usmeravaju tehnološki proces proizvodnje fermentisanih proizvoda od mleka i istovremeno im daju određena senzorna svojstva.
Starter kulture za proizvodnju sireva koje proizvodi kompanija “Clerici-Sacco Group” iz Italije, na tržištu su dostupne u 3 oblika, i to:

- "Lyofast" - liofilizovane kulture za direktno zasejavanje,
- "Cryofast" - duboko zamrznute kulture i
- "Lyoto" - liofilizovane kulture namenjene proizvodnji tehničkih kultura.

Ove starter kulture se sastoje od specijalno selektovanih sojeva bakterija i dostupne su u pakovanjima prilagođenim potrebama potrošača.

 

Izvor:tivadi.rs

Starter kulture u proizvodnji sireva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dvanaesti po redu Balkan Cheese Festival održaće se za vikend, 6. i 7. novembra 2021. godine u Domu omladine u Beogradu, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da ih posete.

Jedanaesta izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“ biće održana objedinjeno sa festivalom poslastica i slatkiša „Sladak život“ predstojećeg vikenda – 26. i 27. juna na prostoru Botaničke bašte u Beogradu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета