PUN JE VITAMINA I ODLIČAN ZA SRCE: Da li znate da od ovog povrća možete napraviti slatko?
Foto: Youtube/Printscreen
Ovo povrće obožavamo da jedemo tokom celog leta. Puno je vitamina, ima brojne koristi po naš organizam, ali da li znate da od njega možete napraviti prelepo slatko? U nastavku saznajte i kako!
Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka. Pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovekovo zdravlje. On poseduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti.
Osim što ga koristimo u svežem ili prerađenom stanju, uglavnom u slanim kombinacijama, od paradajza možete napraviti i poslasticu, tačnije slatko. Za ovu namenu koristite čeri paradajz. Proces nije komplikovan, pa ako volite da istražujete nove ukuse, slatko od paradajza je prava stvar za vas!
Potrebni sastojci
Za slatko od čeri paradajza vam je potrebno:
* 1 kg čeri paradajza
* 1 kg šećera
* 250 mililitara vode
* 1 limun
* 2 listića rozetle
* 1 kesica vanilin šećera
Priprema
U dublju posudu stavite vodu da provri, a potom svaki paradajz bocnite čačkalicom 2-3 puta. Kada voda provri, u nju spustite paradajz i izvadite već nakon jednog minuta rešetkastom kašikom. U vodu stavljajte po 6-7 komada čerija i ponavljajte postupak dok ga ne istrošite. Skinite ljusku sa svakog čeri paradajza. Ovako prokuvan i oljušten paradajz stavite u cedaljku da se ocedi, a za to vreme pripremite sirup.
Priprema sirupa
- U šerpu stavite šećer, nalijte vodu i stavite na šporet. Kuvajte dok ne počnu da se pojavljuju krupni mehurići ili kada podignete kašiku sa sirupom potrebno je da se on se oteže u vidu meda. Tada ubacite paradajz i kuvajte kao svako drugo slatko.
- Kuvajte dok slatko ne dobije odgovarajuću gustinu i za vreme kuvanja skidajte penu ako se pojavljuje. Pri kraju kuvanja ubacite limun isečen na tanke kolutove, vanilin šećer i listove rozetle.
- Ovako skuvano slatko sklonite sa šporeta, prekrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan napunite tegle i uživajte u svom slatkom. Preko noći se paradajz napuni slatkim sokom, a konzistencija koja se dobija pri konzumiranju podseća na smokvu.
Prijatno!
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Maline uglavnom sazrevaju krajem juna, ali morate znati da sezona malina prilično kratko traje. Najvažnije je da nabavite maline koje su čvrste i krupne, ali nemojte birati one koje su preterano zrele.
Većina kečapa koje možete kupiti u prodavnicama su puna fruktoze, kukuruznog sirupa i genetski modifikovanih paradajza. Stvarno se isplati NApraviti domaći kečap od paradajza a recept je jednostavan.
Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.
Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.
Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета