Zaprška oštro ili glatko brašno, pitanje je sad?
Foto: unsplash.com
Ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.
Zaprška se uglavnom koristi da bi se čorba ili jelo zgusnulo, to je smesa koja se sastoji od brašna i masnoće. Mnoge domaćice, često se pitaju koje brašno ide u zapršku.
Koje odabrati – oštro ili glatko brašno?
Oštro brašno samleveno je grublje od glatkog pa je ono savršen odabir za izradu zaprške za jelo ili čorbu.
Glatko pšenično brašno najčešće se koristi u izradi dizanih testa (kiflica, hlebova, itd.) zbog svoje strukture koja testo čini glatkim.
Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.
Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda važnih za stanovništvo. Zbog dovoljnih količina, predlaže se slobodan izvoz brašna sa domaćeg tržišta.
Interesovanje za srpsko brašno je veliko, a nedavno su dobijeni zahtevi za kupovinu i iz Nemačke, Slovenije, Češke, što se dugo nije dogodilo.
Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.
Prema najnovijoj odluci Vlade Republike Srbije odobrene su kvote za izvoz pšenice, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.
Prema rečima Dragana Kleuta, trgovina pšenice na produktnoj berzi u Novom Sadu je potpuno stala, jer niko ne kupuje robu.
Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета