Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

NALED u saradnji sa kompanijom Esotron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) pokreće akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koja će trajati godinu dana, a u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida. Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili na telefon 021/621 66 27

Tom prilikom predstavnicima ugostiteljskih i drugih javnih objekata predstavljen je i Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje ovom vrstom otpada u sedam koraka.

Akcija će, kako je najavljeno, početi 1. novembra i trajaće godinu dana.

Šef jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a Slobodan Krstović rekao je da će, s obzirom na to da veoma mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije sav otpad ove vrste, koji proizvedu organizacije i preduzeća na teritoriji Beograda i Novog Sada, biti predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru sistema upravljanja otpadom.

Rekao je da akcija podrazumeva da narednih godinu dana budu postavljene kante za odlaganje bio-otpada u horeca sektoru, a takođe cilj je da se akciji priključe i javne institicije i sva mesta gde se generiše otpad od hrane na dnevnom nivou.

Krstović podseća da je istraživanje pokazalo da više od 250.000 tona jestive hrane završi na komunalnim deponijama, i da nije uređen sistem doniranja hrane. – Naša ideja je da u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, izradimo pravilnik i da najveće operatere obavežemo da pravilno odvajaju ovu vrstu hrane uz podsticaje. Imaćemo dobre primere cirkularne ekonomije, jer taj otpad može ponovo da se iskoristi, a sve u cilju da ne bismo imali situaciju da komunalne deponije gore preko leta – kaže Krstović.

Rekao je da je važno da se zajednički radi na prevenciji i to kroz optimizaciju obroka, mogućnost doniranja i sklapanje ugovora sa operaterima koji imaju dozvolu za sakupljanje i preradu.

Čak 99% otpada od hrane koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle emituje gasove sa efektom staklene bašte koji direktno ugrožavaju okolinu, upozorili su učesnici radionice, čiji je cilj da se pokaže na koji način može da se spreči nastanak velikih količina te vrste otpada i kako se on može iskoristiti.

Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili na telefon 021/621 66 27.

agronews.rs

Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ispred Dorćol Platz-a inicijativa mladih u borbi protiv klimatske krize postavila je prvi Zajednički frižider u Srbiji u kome će hranu moći da nađu svi kojima je neophodna, a da ga napune svi oni koji su u prilici za to.

I pored toga što je ovaj proces protiv zakona, poljoprivrednici i dalje često praktikuju paljenje žetvenih ostataka umesto njihovog zaoravanja ili iskorišćavanja na druge načine, dovodeći tako u opasnost sebe i okolinu. S tim u vezi, započela je kampanja pod nazivom "Ne pali strnjiku!"

Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU predviđa da se poljoprivrednicima dodeli 200 evra subvencija po hektaru kako ne bi dolazili u situaciju da bacaju svoje proizvode ili ih besplatno dele. Otvorena građanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

U Negotinu je u toku akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Lokalna samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета