Bos Taurus je prvi viski proizveden u BiH
Foto: Pixabay.com
Bosanski viski je nedavno dobio zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Kada se govori o viskiju, jednom od najpopularnijih pića, obično se prvo pomisli na Irsku, Škotsku, Ameriku.
Retki su oni koji bi pomislili da i Bosna i Hercegovina ima svoj viski. I to pravi domaći koji se proizvodi u pivari i destileriji Semizburg u Semizovcu.
- Nisam sreo one koji su mislili da mi možemo imati svoj viski, mi, BiH. Ipak, vredi pojasniti: viski je "rakija" koja je proizvedena od određenih sastojaka, koristeći određenu tehnologiju, koja uključuje ležanje u hrastovim bačvama ili sa hrastom u bačvama drugačijih materijala, tokom određenog vremenskog perioda - kaže u razgovoru za Fenu vlasnik pivare i destilerije Semizburg, koja je prva počela s proizvodnjim bosanskog viskija, Haris Piknjac. Govoreći o počecima i procesu proizvodnje bosanskog viskija Bos Taurus, vlasnik pivare i destilerije Semizburg kaže da je s proizvodnjom krenuo pre tri godine, 2017. Piknjac takođe ističe da mu nije želja samo da proizvodi viski, nego i da obrazuje populaciju o viskiju.
Haris Piknjac tako pojašnjava da je često laičko pitanje "koliko je ležao, je li odležao tri godine?". Viski je kao takav zaštićeni proizvod u jako puno zemalja. Na primer, Scotch viski je zaštićen na način da se taj može proizvesti samo u Škotskoj, kao da niko drugi to ne može ili ne zna proizvesti.
- Irci kažu da mora ležati najmanje tri godine, dok Amerikanci kažu da period ležanja nije ograničen. Drugim rečima, može ležati i par sati. To neke viski destilerije rade, "proguraju" viski kroz hrast pod velikim pritiskom, takoreći filtriraju ga kroz hrast. Ako leži manje od dve godine, može se zvati viski ili whiskey, a ako je više od dve godine, onda je Straight Whiskey - pojašnjava Piknjac.
Ono što Bos Taurus razlikuje od više od 95% svetskih viskija je sledeće: proizvodnja "uobičajenog" viskija je višesatno ili višednevno ukomljavanje u nesterilnim uslovima sa prekomernom količinom većinom pekarskog kvasca kako bi "prestigli" druge bakterije i izvukla maksimalna količina alkohola, destilovana tri ili više puta da bi uklonili sve neugodne mirise i ukuse koji su posledica navedenog procesa, dok Bos Taurus ukomljavamo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stepena celzijusa, ne odstupa u trajanju više od 10 minuta, sterilizujemo sve posude, koristimo precizno birani pivski kvasac i razmeru koji zbog sterilizacije ne zahteva preteranu količinu kvasca koji zauzvrat "kvari" ukus destilata i fermentiramo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stepena celzijusa od zadane. Tehnološki laički rečeno, kao da bi poredili tehnologiju proizvodnje nekadašnjeg Yuga 45 i današnjeg Audija A8 - pojašnjava specifičnosti prvog bosanskog viskija Haris Piknjac.
Piknjac naglašava da se Bos Taurus viski trenutno proizvodi u dve varijante: Single Malt, što bi značilo da je proizveden od samo jedne žitarice, uslaženog ječma u ovom slučaju, kao i Rye Malt, u kojem u osnovu preovladava uslađena raž, dok ostatak čini ječam.
- Krenuli smo u prodaju 13. novembra ove godine. U roku od dva meseca planiramo prisustvo u svim trgovinskim lancima, kao i većini ugostiteljskih objekata u većim gradovima BiH. Nakon toga, izvoz. Već imamo upite potencijalnih uvoznika iz Sent Luis-a, Pariza i Brizbejna - kazao Piknjac.
Izvor:ekapija
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета