Evo šta nam je pokazao Popis poljoprivrede 2023: Više od dve trećine nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji starije od 56 godina

Foto:freepik

Foto:freepik

Radna snaga u poljoprivredi Srbije broji 1,15 miliona ljudi, članova porodičnih domaćinstva je 1,13 miliona, dok broj stalno zaposlenih na porodičnim gazdinstvima iznosi 1.070, od čega je 10 odsto žena, navodi se u danas objavljenoj brošuri Republičkog zavoda za statistiku, Popis poljoprivrede 2023.

Najveći broj nosilaca porodičnih gazdinstava, njih 44,72 odsto su stariji od 65 godina, dok je sledeća po brojnosti grupacija od 56 do 65 godina gde je 24,51 odsto od ukupnog broja, što znači da je više od dve trećine nosilaca porodičnih gazdinstava starije od 56 godina.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava, čak 69 odsto, ima jedan do dva člana.

Među upravnicima gazdinstava ubedljivo preovlađuju muškarci, kojih je 77 odsto, dok žene čine samo 23 odsto.

 

Agroinfo.rs/B06S

Evo šta nam je pokazao Popis poljoprivrede 2023: Više od dve trećine nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji starije od 56 godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Skupštinski odbor za poljoprivredu prihvatio je predlog Zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine. Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, tako da će obuhvatiti najmanje 98 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, bez površina pod okućnicama, kao i najmanje 98 procenata ukupnog broja uslovnih grla u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je predloge zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine i o finasijskoj pomoći privredi zbog pandemije korona virusa.

Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, njegovo sprovođenje odloži za šest meseci, odnosno za oktobar 2021. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета