Jedan od najsavremenijih trešnjara u Srbiji na 36 hektara

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U belopalanačkom selu Klisura se na površini od preko 36 hektara gaje najsavremenije sorte trešanja koje se plasiraju na domaće i strano tržište.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Pirotu kažu da je u širem području pirotskog kraja sve više kvalitetnih zasada ovog voća koje je očigledno sve popularnije među voćarima.

Po rečima Gorana Cvetkovića, direktora poljoprivredne proizvodnje u kompaniji „Borjana DOO” iz Pirota, koja je vlasnik ovog zasada, reč je o modernom zasadu na kome se primenjuju najnovije agrotehničke mere. 

- Ovde imamo 18 sorti trešanja, od najranijih do najkasnijih. Na jednom od poslednjih zasada koje smo podigli, na površini od preko tri hektara, imamo i protivgradne mreže, naravno sistem kap po kap, ali i antifrost sistem protiv smrzavanja koji je u fazi postavljanja”, kaže Cvetković za Tanjug i dodaje da je prvi zasad trešanja na ovom području kompanija Borjana podigla daleke 2008. godine.

-Prve trešnje su posađene 2008. godine na površini od 15 hektara, a do danas zasad je više nego udvostručen. U početku smo sadili sorte poput 'burlat', 'samit', 'džordžija', 'regina', a zadnji zasadi su pod modernim trešnjama koje spadaju u slatke trešnje poput 'sanate', 'valine', 'grej star' i 'gabrijel', navodi Cvetković. Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Pirotu Goran Svetozarević navodi da je reč o zasadu koji spada u modernije u našoj zemlji.

Specifičnosti moderne proizvodnje trešnje su da se prinos po stablu smanjuje, ali se značajno povećao broj stabala po hektaru.

- Ako uzmemo u obzir da je pre 30-40 godina po hektaru bilo od 300 do 400 sadnica trešanja, sada je to desetostruko više. Po stablu je manji prinos jer su manje biljke, ali po jedinici površine je udvostručen ili utrostručen rod i kvalitet je daleko bolji-, kaže Svetozarević.

Agroinfo.rs/politika.rs

Jedan od najsavremenijih trešnjara u Srbiji na 36 hektara

Komentari

Buying Isotretinoin Secure Real Overseas Fedex best cialis online Priligy Discount

Buy Silagra Online In India ivermectin for horses Amoxicillin And Hives

Cancer Biol Ther 1 696 702 natural alternatives to tamoxifen

stromectol over the counter australia How long can the side effects to Simvastatin last

SMFG slipped 0 lasix iv po conversion

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prvi plantažni zasad masline u Krčedinu na Fruškoj gori, prvih stotinu sadnica, podigao je poznati vinar Dragan Stevanović. Ukoliko ovaj pionirski zasad da dobre rezultate, što znači kvalitetno maslinovo ulje, planira i proširenje zasada pod maslinama.

Nekoliko poslednjih dana u Srbiji su se beležile niske temperature sa jutarnjim i večernjim mrazevima, koji srećom nisu značajnije ugrozile voće.

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Našu zemlju odlikuju najrazličitiji prirodni predeli na kojima nam mnogi mogu pozavideti. Slikom i tekstom vas vodimo u okolinu Pirota i u lepote koje ćete poželeti odmah da posetite.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета