Mokrin postaje centar savremene poljoprivrede, PRVO DIGITALNO SELO U SRBIJI

Printscreen

Printscreen

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema "Biosens" iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji.

Iz ovog Evropskog centra izuzetnosti pored vesti o brojnih novih projekata stiže i ona da je nova zgrada Instituta završena i da su u toku unutrašnji radovi, pa se useljenje može očekivati do kraja godine. Direktor ovog instituta, Vladimir Crnojević, kaže da su u projekta Digitalnog sela koji će biti pokrenut 24. maja uključeni poljoprivrednici i stanovnici Mokrina i da je to prvi put da se digitalna transformacija primeni u velikom naprednom selu. 

To bi, kaže, trebalo da im omogući da se mnogo više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu u poljoprivredi, da koriste digitalne platforme za poslove sa banakama, osiguranjem i prilikom savetovanja, ali omogući efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, zajedničke nastupe na tržištu kroz virtuelne zadruge, nabavku repromaterijala i plasman sirovina.

- Ako se pokaže uspešnom, digitalnu transformaciju moći ćemo da primenimo na svim selima u Srbiji i na čitavu poljoprivrednu zajednicu naše zemlje. U svetu postoje digitalne farme, ali ovakva gde će se u jednom širem socijalnom kontekstu uključiti veći broj stanovnika i to različitih profila i aktivnosti, ne postoji - kaže Crnojević a prenosi Tanjug.

Biosens projekat digitalnog sela pokreće nakon četiri godine pošto je u okviru tog Instituta otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije i puštena u rad digitalna platforma Agrosens, koja korisnike samo pomoću pametnog telefona potpuno besplatno snabdeva bitnim informacijama zahvaljujućii satelitskoj tehnologiji. 

Biosens institut trenutno je smešten u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a po rečima Crnojevića zgrada instituta za koju je premijerka Ana Brnabić položila kamen temeljac u maju prošle godine sada je završena, a u toku su unutrašnji radovi.

- Sve ono što je bilo specifično za zgradu, a to su antivibracioni sistemi , gde je jezgro zgrade odvojeno od ostatka je završeno i uspešno testirano. Kolege iz Nemačke su ovde boravile nekoliko dana i radile testove, sve je ispalo onako kako smo i predvideli. Sada ubrzano radimo na opremanju i unutrašnjim radovima i nadamo se da ćemo ispoštovati cilj koji smo postavili, a to je da dočekamo Novu godinu u novoj zgradi - kaže direktor Crnojević.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema Biosens je vodeći srpski Digitalni Inovacioni Hab. Dostignuća Biosensa prepoznata su u Srbiji i u svetu. Uključen je u neke od najvećih evropskih digitalnih inovacionih projekata. Sarađuje sa velikim multinacionalnim korporativnim akterima iz različitih industrija poput industrije softvera, kompjuterskih igara, osiguranja i nacionalnim telima. U Centru za senzorske tehnologije instituta trenutno se radi na razvoju silikatnih nanomaterijala kako bi se primenili u dijagnostici i snimanju tkiva raka. Ovi materijali koristiće se i za pametnu ambalažu za hranu i za medicinske implante. Nove nanočestice se konstruišu i radi efikasnog blokiranja UV zračenja i primene u bezbednijoj generaciji krema za sunčanje.

Radi se i na nanogeneratorima, razvijeni su i ultra tanki mikrosuperkondenzatori. Biosense je razvio i Plant-O-Metar, uređaj koji biljke posmatra i van vidljivog dela i u stanju je da primeti da li su pod stresom i koliko su zdrave. Precizno utvrđivanje stanja biljaka je jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike.Tačno merenje vlažnosti zemljišta je veoma važno u poljoprivredi, jer pravilan rast, razvoj i održavanje biljaka u velikoj meri zavisi od količine vode u zemljištu.

Institut Biosens označen je kao Evropski centar izuzetnosti. Smatra se osnovom naučnog napretka naše zemlje i trenutno tamo radi 140 naučnika. U planu je da se u naredne tri godine zaposli još 100. Na multidisciplinarnim istraživanjima rade naučnici iz oblasti prirodnih nauka i eksperti za informacione tehnologije.

Mokrin postaje centar savremene poljoprivrede, PRVO DIGITALNO SELO U SRBIJI

Komentari

cialis generic online We can fix that by eating the herbs to make the people happier

  • Od behUDi
  • 2023-07-18 00:17:35

Hiramatsu Y cheap cialis online pharmacy A meta- analysis of the evidence

  • Od sxYkCP
  • 2023-08-20 06:55:32

The patients were monitored for ovulation by translational ultrasonographic folliculometry, with measurement of number and size of the follicles, as well as endometrial thickness achat 20mg levitra en france

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veliki požar ovog popodneva zahvatio je žitorodna polja između Kikinde i Mokrina. U delu atara Brešće, vatra je buknula oko 15 časova.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Organizatori 35. po redu Gusanijade u Mokrinu dobili su zeleno svetlo od Kriznog štaba za održavanje manifestacije 28. februara (finale), ali po svemu sudeći ne i za prisustvo publike.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета