Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa premijerom i ministrom

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Predstavnici četiri udruženja poljoprivrednika koji su prošle godine, posle protesta traktorima na ulicama, sklopili sporazum sa Vladom Srbije u vezi sa ispunjenjem njihovih zahteva, uputili su pozive premijeru Milošu Vučeviću i resornom ministru Aleksandru Martinoviću za hitan razgovor zbog najave da u budžetu nema novca za subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da su bivša ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i premijerka Ana Brnabić u novembru 2023. godine obećale da će poljoprivrednici, pored direktne subvencije od 18.000 dinara po hektaru, dobiti i 18.000 za sertifikovano seme, nakon rebalansa budžeta.

Na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu u utorak je rečeno da u budžetu za sada nema novca za sertifikovano seme.

„Na sastanku ćemo zatražiti objašnjenje da li ima novca za sertifikovano seme, zatim izmenu propisa o akcizama, kojima bi se obezbedilo da od 1. januara 2025. godine dobijemo na pumpi dizel bez akcize“, rekao Matković.

Dodao je da će tražiti i objašnjenje u vezi s doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje jer su poljoprivrednici dobili rešenja da godišnje plaćaju oko 115.000 dinara za Fond PIO, bez obzira na to koliko zemlje poseduju. 

Doprinos za zdravstveno je još oko 39.000 dinara, što je godišnje ukupno više od 150.000 dinara. Ti doprinosi su povećani, prema njegovim rečima, za oko 5.000 dinara za svaki u odnosu na prošlu godinu.

Matković je rekao da ponudu države, nakon prošlogodišnjih protesta, kada je zatraženo da se otpiše celokupna kamata, a država ponudila samo reprogram, niko nije prihvatio jer je uz to traženo i da se kao uslov za plaćanje duga u ratama, na više godina, položi hipoteka na imovinu.

Uz to, kako je rekao, zakašnjenjem sa plaćanjem samo jedne rate bio bi ukinut reprogram. Kamata je, prema njegovim rečima, samo delimično otpisana još pre desetak godina, 50 odsto, a dug po osnovu nje je ogroman i skoro se približava osnovnom dugu.

Agroinfo.rs/B09S

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa premijerom i ministrom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sastanku su osim Vučevića, Brnabićeva i Martinovića prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija

Vlada Srbije je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, a Privredna komora će predložiti uveđenje kvote kao rešenje koje će koristiti privredi, farmerima i državi, saopšteno je iz PKS.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95 u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Srbija će u narednim danima doneti odluku o zabrani izvoza pšenice, a dozvola za izvoz će moći da se dobije samo uz pristanak Vlade.

Vlada Srbije propisala je danas da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета