Šljiva dobro rodila, cenom i kvalitetom zadovoljni i proizvođači i prerađivači

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Za razliku od prethodnih, ove godine su proizvošači zadovoljni cenom i kvalitetom šljive. Rod je takođe dobar, a u blačkoj opštini koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji, počela je berba ovog voća

Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura sa četiri hektara zasada šljiva, koje uzgaja na organski način, očekuje dobar rod. Cena od 50 dinara po kilogramu obećava i dobru zaradu.

- Ova godina izuzetna je i po ceni i po kvalitetu. Imamo ugovorene količine u našim sušarama koje se nalaze tu na dva, tri kilometra - kaže Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura.

Kada šljiva dobro rodi i kada je ovakvog kvaliteta, zadovoljni su i proizvođači i prerađivači. 

- Tresači recimo uzmu po četiri hiljade dnevnicu danas. Dobar berač može da izađe do pet hiljada - navodi berač iz Kuršumlije, Dejan Lazić.

Šljive uglavnom završe u hladnjačama. Mali deo se preradi, a to čine mahom porodice sa tradicionalnom proizvodnjom.

Bogoljub Milić iz Blaca napominje da godišnje preradi pet do šest miliona kilograma voća u rakije i voćne destilate.

- Šljivu prerađujemo po najsavremenijoj tehnologiji, ali poštujući stari, tradicionalni recept. Šljivovicu, kao naš brend izvozimo u Ameriku, Kanadu, Nemačku i Australiju - navodi Milić.

Jelena Jovanović iz Trbunja kaže da šljive prerađuje u finalni proizvod, jer je tako  isplativije.

„ Pravimo slatko od šljiva, imamo pekmez bez šećera i džem sa šećerom“, kaže Jovanovićeva.

Ovo područje idealno je za uzgoj voća na organski način, čemu su se mnogi okrenuli.

Poljoprivrednici su se ove godine sastali na „Danima šljive“ u Blacu, u ograničenom broju, uz primenu i poštovanje epidemijskih mera.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Šljiva dobro rodila, cenom i kvalitetom zadovoljni i proizvođači i prerađivači

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šljiva je u Srbiji oduvek bila više od voća – ona je simbol istorije, običaja i verovanja. O njoj su pevane pesme, ispod njenih grana su polagane zakletve, njenom rakijom su se lečili bolesni, nazdravljalo u radosti i oplakivala smrt.

Zbog niske otkupne cene šljive, od svega 25 dinara po kilogramu, proizvođači negoduju. Ipak, većina njih je krenula u branje i na području oko Prokuplja se uveliko vrši otkup.

Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte “stenlej”.

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета