Лешнике обавезно сушити после бербе!
Извор: Пиксабеј
Сушењем се спречава појава буђи и пропадања плодова. Добро осушени лешници могу се чувати 2 до 3 године. Још приликом бербе један део плодова пашће заједно са омотачем. Омотач садржи знатно више воде па га зато треба скинути.
Плодови који су обрани заједно са омотачем а не могу се ручно скинути одмах, прво се суше 6 до 8 дана на сунцу уз често мешање.
После оваквог сушења 80% плодова биће одвојено од омотача, а остали се још мало морају допунски осушити. Уколико остане омотач код неких плодова, такви плодови се стављају у магацински простор у слоју од око 30 цм и ту остану 10 до 12 дана. За то време стално се мешају да би се сушење убрзало, а самим тим и одвојио омотач. Све ово треба схватити као проблем, па зато бербу треба обавити када су плодови у пуној фази зрелости. Када су сви плодови очишћени онда се они суше на сунцу још два до три дана или у специјалној сушници све док њихова влага не достигне 8-10%. Сматра се да је температура од 32-34 степени оптимална и довољна за сушење. Добро осушени плодови могу се чувати 2 до 3 године. Међутим, боље је да се не чувају више од годину дана јер губе на тежини и боји, а понекад због високог садржаја влаге могу и да ужегну.
Чување је неопходно уколико произвођач после сушења није у могућности да одмах прода плодове. У том случају лешник се мора складиштити у просторијама које треба да су суве и осветљене. У влажним просторијама плодови лешника брзо пропадају, буђају и због тога губе на тежини и квалитету. У одговарајућем складишном простору плодови лешника треба да буду у поређани танком слоју развучени и да се повремено мешају, да не би примили непријатан мирис.
Препоручује се повремено да се у магацинском простору пали сумпор ради уништавања појединих гљивица, а такође да се држи и негашени креч који смањује влажност у просторији.
Под магацинског простора треба да је израђен од бетона, претходно изолован од влаге. Преко бетона треба поставити суве даске. Зидови треба да су измалтерисани и са спољашње и са унутрашње стране. Просторија треба да има електрични вентилатор који ће одстарањивати сувишну влагу. Вентилатор треба поставити на 30 цм од ивице плафона. Ради успешног чувања треба уградити и електричне калорифере. Број и величина калорифера ће зависити од величине просторије односно од количине лешника који се чува. Калорифери треба да буду с термостатом и служиће за одржавање температуре и загревање складишта на 30 степени. Термостат се поставља на висини од 1 метра од пода. Ради добре манипулације и кретање радника у магацину треба магацински простор преградити у боксове. Један бокс треба да има 6 m2, а између њих је простор у ширини од 1 m који служи за кретање раника и извођење свих манипулативних послова.
Agrosmart.net
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета