MUŠMULA jestivo voće tokom čitave zime i njene najzastupljenije sorte
Foto: Pixabay.com
Mušmulu uglavnom viđamo na okućnicama ili u zasadima a oko samog njenog porekla postoji više mišljenja od kojih su domimantna dva - prvo da potiče iz centralne Evrope, a drugo da je iz područja Kaspijskog jezera.
Mušmula je ukrasno stablo s velikim ružičastobelim i belim cvetovima koji obično cvetaju u proleće i cvetovima zlatnožute boje koji cvetaju u jesen. Mušmula pripada jabučastim voćnim vrstama, rodu skrivenosemenica, familiji ruža i veoma je srodna glogu. Ona je samooplodna, pa za uspešno gajenje nije potreban oprašivac. Dobro podnosi zasenu, može da se gaji i na većim visinama. Dugovečna je, može se uzgajati bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, pa se u tom smislu može svrstati u organski proizvedeno voće. Počinje sa rađanjem od druge godine po sadnji, a u punom rodu daje prinos od 12 do 15 tona po hektaru.
SORTE MUŠMULE
Postoji više sorti mušmule a kod nas su najzastupljenije 4 od njih. To su:
- domaća mušmula
- besemena mušmula
- kraljevska mušmula
- holandska krupna mušmula
Domaća mušmula
Domaća mušmula ima sitne do srednje krupne plodove sa veoma malo mesa a dosta izuzetno ukusnih semenki, ovo je naša stara sorta.. Otporna je na sušu i mraz. Plodovi domaće mušmule ne dozrebaju na stablu i moraju odstajati neko vreme nakon berbe kako bi postali jestivi. Mana mu je što ima puno semenki u plodu a malo mesa. Sazreva krajem oktobra meseca.
Besemena mušmula
Ova mušmula, kako joj ime govori nema semenke tj. koštice. Plod joj je sitan i ona je takođe otporna na sušu i mraz. Plodovi se stvaraju partenokarpijom.
Kraljevska mušmula
"Royal" ili Kraljevska mušmula je narasprostranjenija mušmula u predelu zapadne Evrope. Plod je mase oko 50 grama, okruglast, osrednje široke čašice. Plod zelenkasto siv, a kada ugnjili prelazi u mrku boju. Meso je sočno i prijatnog ukusa. Sazreva u novembru. Stablo je slabo ili srednje bujno. Otporna na sušu i na mraz. Samooplodna je. Redovno i odlicno radja, kalemi se uglavnom na glog.
Holandska mušmula
Ova mušmula ima najveće plodove od do sad nabrojanih sorti. Plodovi su ukusni ali osetljivi na bolest čađave šuge. Kao i predhodne tri sorte i onva je otporna na sušu i mraz.
Mušmulu možemo jesti sirovu, tj. neprerađenu ali od nje možemo praviti i marmelade, džemove, likere pa čak i rakiju.
Izvor:agroplanta.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Mušmula je lekovito voće koje blagotvorno deluje na ceo organizam. U Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku i rađa iste godine. Ovo voće ima široku primenu u narodnoj medicini, ali je poslednjih godina nepravedno zapostavljeno.
Mušmula izuzetno lekovito, a zanemareno voće koje sadrži neverovatnu količinu vitamina C.
Мушмулу је први описао грчки ботаничар Теофрастус на прелазу из старе у нову еру. Она припада јабучастим воћним врстама. Ботанички гледано, ова врста је између глога и крушке. То је стара воћна врста која није заступљена у производним засадима и на већим површинама. Углавном се може наћи као спорадична воћка у аматерским засадима или на окућницама.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета