MUŠMULA jestivo voće tokom čitave zime i njene najzastupljenije sorte

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Mušmulu uglavnom viđamo na okućnicama ili u zasadima a oko samog njenog porekla postoji više mišljenja od kojih su domimantna dva - prvo da potiče iz centralne Evrope, a drugo da je iz područja Kaspijskog jezera.

Mušmula je ukrasno stablo s velikim ružičastobelim i belim cvetovima koji obično cvetaju u proleće i cvetovima zlatnožute boje koji cvetaju u jesen. Mušmula pripada jabučastim voćnim vrstama, rodu skrivenosemenica, familiji ruža i veoma je srodna glogu. Ona je samooplodna, pa za uspešno gajenje nije potreban oprašivac. Dobro podnosi zasenu, može da se gaji i na većim visinama. Dugovečna je, može se uzgajati bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, pa se u tom smislu može svrstati u organski proizvedeno voće. Počinje sa rađanjem od druge godine po sadnji, a u punom rodu daje prinos od 12 do 15 tona po hektaru.

SORTE MUŠMULE
Postoji više sorti mušmule a kod nas su najzastupljenije 4 od njih. To su:

- domaća mušmula
- besemena mušmula
- kraljevska mušmula
- holandska krupna mušmula
Domaća mušmula
Domaća mušmula ima sitne do srednje krupne plodove sa veoma malo mesa a dosta izuzetno ukusnih semenki, ovo je naša stara sorta.. Otporna je na sušu i mraz. Plodovi domaće mušmule ne dozrebaju na stablu i moraju odstajati neko vreme nakon berbe kako bi postali jestivi. Mana mu je što ima puno semenki u plodu a malo mesa. Sazreva krajem oktobra meseca.

Besemena mušmula
Ova mušmula, kako joj ime govori nema semenke tj. koštice. Plod joj je sitan i ona je takođe otporna na sušu i mraz. Plodovi se stvaraju partenokarpijom.

Kraljevska mušmula
"Royal" ili Kraljevska mušmula je narasprostranjenija mušmula u predelu zapadne Evrope.  Plod je mase oko 50 grama, okruglast, osrednje široke čašice. Plod zelenkasto siv, a kada ugnjili prelazi u mrku boju. Meso je sočno i prijatnog ukusa. Sazreva u novembru. Stablo je slabo ili srednje bujno. Otporna na sušu i na mraz. Samooplodna je. Redovno i odlicno radja, kalemi se uglavnom na glog.

Holandska mušmula
Ova mušmula ima najveće plodove od do sad nabrojanih sorti. Plodovi su ukusni ali osetljivi na bolest čađave šuge. Kao i predhodne tri sorte i onva je otporna na sušu i mraz.

Mušmulu možemo jesti sirovu, tj. neprerađenu ali od nje možemo praviti i marmelade, džemove, likere pa čak i rakiju.

Izvor:agroplanta.rs

MUŠMULA jestivo voće tokom čitave zime i njene najzastupljenije sorte

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mušmula je lekovito voće koje blagotvorno deluje na ceo organizam. U Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku i rađa iste godine. Ovo voće ima široku primenu u narodnoj medicini, ali je poslednjih godina nepravedno zapostavljeno.

Mušmula izuzetno lekovito, a zanemareno voće koje sadrži neverovatnu količinu vitamina C.

Мушмулу је први описао грчки ботаничар Теофрастус на прелазу из старе у нову еру. Она припада јабучастим воћним врстама. Ботанички гледано, ова врста је између глога и крушке. То је стара воћна врста која није заступљена у производним засадима и на већим површинама. Углавном се може наћи као спорадична воћка у аматерским засадима или на окућницама.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета