Otkrivamo kako postati pravi majstor za uzgoj grožđa i vinove loze

unsplash

unsplash

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Grožđu su potrebni vreme i briga, ali ne dozvolite da vas to uplaši! Neke vrste se lakše uzgajaju, a ako krenete sa sortom pogodnom za početnike, za kratko vreme bićete stručnjak za orezivanje vinove loze i berbu.

Pronađite najbolje mesto – Iako raste na različitim vrstama zemljišta, najbolje će uspevati na dobro dreniranom, bogatom, organskom tlu pomešanom s dosta komposta. Bez obzira na sortu, svakom grožđu treba mnogo sunca. Vinovu lozu obavezno posadite na području koje ima direktan kontakt s jutarnjim suncem. Grožđe voli vlagu, ali ne uživa u vlažnom korenu. Veoma je važno i to da svakoj lozi date oko 1,5 metara ličnog prostora, a neke sorte mogu zahtevati i više. Vinova loza može pustiti veliki korenski sistem i zato joj je potrebno mesto za širenje.

Pogodite pravo vreme za sadnju – Da biste mladoj lozi dali najbolje šanse za uspeh, morate da pogodite vreme za sadnju. Na područjima s blagim zimskim uslovima, vinovu lozu možete posaditi početkom zime. U hladnijim krajevima sačekajte rano proleće. Vinova loza obično cveta u proleće, dok ubiranje ukusnih plodova svog rada možete očekivati u trećoj ili četvrtoj godini, i to krajem leta ili početkom jeseni. U prvih nekoliko godina ne očekujte mnogo grožđa, dok glavne stabljike i korenje ne ojačaju.

Izaberite sortu u skladu sa klimom – Neke sorte vole niže temperature, dok druge uspevaju na vrućini. Pre svega se konsultujte s lokalnim stručnjakom ili rasadnikom o tome koja je to sorta najbolja za vaše područje. Postoji preko 10.000 sorti grožđa i sigurno bar jedna koja je prava za vaše dvorište. Prvenstveno odlučite koju vrstu useva želite da uzgajate, tačnije za koju namenu.

Pravilno posadite svoju lozu – Iskopajte dovoljno duboku rupu, oko 30 cm. Prve godine nećete morati da đubrite grožđe osim ako vam je zemlja siromašna. Počnite sa đubrenjem postepeno, a s vremenom povećavajte količinu. Možete vezati male loze za rešetku ili ih posaditi uz postojeću ogradu. Šta god da radite, izaberite nešto konstruisano i čvrsto, jer vinova loza može postati prilično teška.

Pravilno orezujte vinovu lozu – Ako ste početnik, ovo može biti veliki izazov. Veoma je važno da se održava raspored rezidbe kako bi se uklonio stariji rast i osigurao razvoj novog. Počnite s prvim danima ranog proleća. Najčešća greška je nedovoljno jaka rezidba. Grožđe će se formirati samo na novim izdancima sa glavnih trski, tako da će zadržavanje previše starog rasta ometati prinose. Ako otkrijete da voće raste u gustoj senci, proredite ga, to će mu pomoći da dobije više sunca i da se poveća protok vazduha.

Berba grožđa – Ova radnja se delimično zasniva na intuiciji. Grožđe treba da ima punu bogatu boju. Zrno grožđa bi trebalo da bude čvrsto i debelo, ako je smežurano ili naborano, predugo je bilo na lozi. Ukus je najbolji način da vidite da li je grožđe zrelo. Ako zrna imaju pun slatki ukus, spremna su za branje. Ne pokušavajte da uvrnete svoje grozdove, možete oštetiti lozu. Umesto toga, koristite baštenske makaze da odsečete gomilu sa stabljike.

Dobar plan zaštite je neophodan – Vinova loza može da ulepša pejzaž svojim velikim izvajanim listovima i šarenim plodovima koji sazrevaju. Ipak, i nju napadaju razne štetočine i bolesti, a najčešća je plamenjača. Napravite dobar plan zaštite! Za ptice će vam pomoći mreža, za insekte upotrebljavajte preparate u dogovoru sa stručnjakom, a za bilo koju nepredviđenu situaciju najpouzdanija zaštita su polise osiguranja useva i plodova „Dunav osiguranja“, koje brinu o vašim usevima i nude rešenje za sve moguće probleme! Štand Kompanije „Dunav osiguranje“ možete posetite na ovogodišnjem Sajmu vina koji se održava u Beogradu od 16. do 19. novembra.

 

Agroinfo.rs/B06S

Otkrivamo kako postati pravi majstor za uzgoj grožđa i vinove loze

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета