VOĆE IZ LABORATORIJE: Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo

Foto:pixabay
Ispitivanja su u ranoj fazi.
Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili koštice narandže.
Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.
– Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva – rekao je dr. Ben Šon, vodeći naučnik za program istraživanja biljaka i hrane koje podstiče vlada.
Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.
– Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja – ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.
Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja, prenosi portal Kliks.
– Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i decenijama – rekao je Rašidinejad.
Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da isprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.
VOĆE IZ LABORATORIJE: Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Sprema se za svega 20-ak minuta i još brže nestaje sa tanjira.
Ukoliko padne sneg neće biti nikakvih problema
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.
Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.
Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.
- Најновије
- Најчитаније
Komentari
Najveća glupost koja postoji jer to znači da samo hoće da proizvedu biljku koja nemože da se razmnožava i da špostignu monopol u proizvodnji hrane