Зимско ђубрење винограда

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Ђубрењу винограда се приступа одмах по завршетку вегетације тј. после опадања листа и обављеног зимског прскања препаратима на бази бакра.

По обављеном основном ђубрењу приступамо и обради земљишта у нашем засаду.
Ђубрење винове лозе, у поређењу са ђубрењем њивских биљака, представаља већи проблем због жила које продиру дубоко у земшиште. Док је код њивских биљака 80-90% коренове масе у површинским слојевима земљишта-дубине 20-25 cm, дотле је код винове лозе главна маса корена на дубини од 20-60 cm па слабо покретне елементе као фосфор и калијум треба унети у дубље слојеве земљишта, где је коренов систем и треба их додати на време да се могу стабилизовати и спустити у зону корена и то заједно са водом које у зимским месецима има по правилу довољно. Количина ђубрива за ђубрење зависи од стања винограда, типа земљишта, остварених приноса претходне године итд.... Од ђубрива се могу употрбити стајско ђубриво тј. стајњак или комплексно минерално ђубриво.


Стајско ђубриво

Важно место у ђубрењу винограда заузима стајско ђубриво, јер садржи скоро све хранљиве материје потребне виновој лози и на малим површинама свакако се препоручује искључива употреба стајњака као основног ђубрива у производњи и то сваке године по мало дуж редова у траке.

Ђубрење се обавља сваке 3-5 године у количини од 1-3 вагона по 1 hа, у јесен, пре јесењег орања, односно дубоке јесење обраде. При овим радовима се изнесено ђубре затрпа земљом што спречава његово испаравање и пропадање хранљивих материја из њега. Добро је и препоручљиво ђубрење вршити у канале ископане између редова, дубоке 30-40 cm.

 

Вештачка ђубрива

Уколико имамо стајњака довољно, можемо га у мањим количинам износити сваке године и на тај начин избећи употребу минералних ђубрива као основног ђубриво, али се најчешће и оно употребљава и према садржају хранљивих материја сврставају се у азотна, фосфорна, калијумова, кречна и миркођубрива, а могу бити и сложена ђубрива која се најчешће и користе и о њима ћемо и причати.


Сложена (комбинована) ђубрива-Називају их и комплексним ђубривима. Садрже све важније, или пар хранљивих елемената. Подесне су комбинације за винограде N:P:K као 10:12:26, 11:11:18, 0:15:18, 0:16:20, и неке друге, а у нашим условима 8:16:24 у количинама од 500 до 700 kg/hа, у зависности од горе поменутих фактора.

 Izbor:zdravasrbija.com

Зимско ђубрење винограда

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Ove godine poljoprivrednicima je brojne probleme napravila nabavka dovoljnih količina đubriva, a mnogi od njih se pitaju da li je ove sezone neophodno osnovno đubrenje zasada, između ostalog i zbog visoke cene.

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

Ratarima će za prihranu zemljišta pred jesenju i prolećnu setvu trebati bar 40 hiljada dinara po hektaru, što je dva puta više nego lane.

Jesenja obrada zemljišta u vinogradima se obavlja u ovom periodu ukoliko je berba završena, odnosno najkasnije posle opadanja lišća u novembru mesecu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета