Лук сребрњак у тегли - зимница на старински начин

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Без обзира да ли правите своју зимницу или је купујете, пар тегли укишељеног лука ће вам добро доћи. Реч је о веома укусној зимници која вам неће одузети пуно времена и која је веома лагана за припрему. Осим тога, рецепт који вам доносимо не садржи вештачке конзервансе.

А, како се спрема укишељени сребрни лук?

За почетак потребне су вам мање главице сребрњака, мада можете користити и обични „жути“ лук. Чак и ако немате мале главице можете користити веће, тако што ћете их исећи на половине или коцкице.

Уколико сте купили арпаџик за сејање и остао вам је вишак, можете и њега користити као већ готову намирницу за кишељење. Битно је само да арпаџик није хемијски третиран. То можете да сазнате са декларације произвођача, која је увек захефтана за паковање или џак у коме сте купили арпаџик.

Рецепт је прилично једноставан.

Прво иде онај помало досадан посао – љуштење лука. Када се то заврши, ољуштени лук се пропере, а затим наступа забавни део.
Лук се ставља у претходно стерилисане тегле (можете их стерилисати у рерни на 100 степени). Када сте теглу напунили са луком, време је да се додају зачини који ће подићи арому зимнице на виши ниво. Обично се додаје бибер у зрну, а можете ставити свежи першун, ловоров лист, целер или незаменљиву мирођију.

Дошао је тренутак да се направи раствор са којим ћете све то у тегли да залијете. Раствор се прави од три дела воде и једног дела сирћета. Као конзерванс додаје се со и шећер. На литар раствора додаје се око 200-250г соли и око 3 кашичице шећера. Када се шећер и со раступе у раствору, са њим се залију лук и зачини у тегли.

Тегла се налива до самог врха јер је важно да не остане велика количина ваздуха што може да произрокује труљење зимнице.

И то је практично све.

Овако припремљен лук вам може стајати током целе зиме, само је потребно водити рачуна о температури. Најбоље је да тегле са луком држите у хладном подруму или шпајзу. Уколико немате подрум искористите фрижидер, а тегле можете одложити у оном најнижем делу, који је предвиђен за држање поврћа.

Izvor: agromedija.rs

 

Лук сребрњак у тегли - зимница на старински начин

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije će za subvencije namenjene ruralnom razvoju oe godine izdvojiti 5,2 milijarde dinara, a sredstva će biti utrošena za unapređenje konkurentnosti u proizvodnji, zaštitu životne sredine, kao i na unapređenje kvaliteta seoskog života.

Od parike se pravi ono što svi najviše vole da jedu zimi, a to je ajvar. Ali, paprike mogu da se koriste na više načina.

Sigurno će vas oduševiti ovaj recept koji će te praviti stalno. Još jedna prednost je to što su izuzetno jednostavne za pravljenje. Uživajte u mandarinama iz tegli.

Ovo voće je posebno zdravo jer sadrži velike količine minerala bakra, kalijuma i fosfora, kao i biljna vlakna i vitamine A; B1 i B2; E; C i folnu kiselinu.

Zimnica je već uveliko na našim trpezama i poznati smo po tome da volimo da je konzumiramo u velikim količinama tokom zime. Međutim, koliko je ona zapravo zdrava?

Ljubitelj ste grožđa, onda je ovo idealan recept za vas jer ga ovako možete jesti cele godine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета