Стругана погача по традиционалном рецепту!
Foto:Pixabay
Стругана погача је још једна специфичност заплањског краја, која се добија тако што се погача прављена по рецепту који следи, после печења оструже крупном страном рендета.
Рецепт за стругану погачу
Потребно је: мало више од 1 кг брашна, по две кашичице соли и сувог квасца, пола прашка за пециво, кашичица шећера, две кашике уља и по једна чаша млаког млека и воде.
Припрема:
Ставити квасац у млеко помешано са шећером и мало брашна, да надође.
Брашно сипати у ванглу, измешати са сољу и прашком за пециво, па додати млеко и квасац, све време мешајући. Полако додавати воду тако да тесто остане тврђе него за хлеб и на крају додати уље. Добро умесити (све док не почну зглобови да вас боле) па покрити белом крпом и оставити да тесто надође. Премесити још два пута.
Ако не умете да длановима формирате погачу, развуците је оклагијом. Потребно је да буде тања, будући да ће нарасти. Уваљати је с обе стране у брашно и ставити у велику подмазану тепсију (број 30) или на плех и густо избости виљушком па премазати уљем.
Оставити да нараста око пола сата.
Пећи око 40 минута у рерни загрејаној на 220 степени, док не порумени, па температуру смањити на 200 степени.
Извадити погачу из рерне, ухватити је крпом како се не бисте опекли и слободну страну рендати крупном страном рендета.
Када се сва изренда тако да се скине површински тамнији део корице, прећи влажним рукама преко ње и вратити је у рерну на још једно пет минута. Затим се увије у крпу да одстоји.
Izvor: agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Bliži nam se Božić, najradosniji hrišćanski praznik na koji se po tradicionalnim običajima priprema česnica koja je jedan od glavnih simbola ovog praznika. Naša redakcija vam je pripremila jedan stari recept za česnicu.
Evo predloga za jednu fenomenalnu pogaču kojoj ćete se uvek vraćati i koju će svi obožavati!
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета