Да ли знате које је најбоље дрво за ложење?
Foto: Pixabay
Приликом одабира дрва за огрев не препоручује се да користите свако дрво које пронађете у шуми. Било да желите да распалите роштиљ, или само правите ватру да заложите пећ, потребно је да знате да различите врсте дрвећа имају другачије калоричне вредности и да није свако дрво погодно за огрев. У даљем тексту сазнајте на шта би све требало да обратите пажњу при одабиру одговарајућег дрвета.
Сирова дрва
Након што се дрво одсече, потребан је одређени временски период од 6 до 9 месеци да се дрво осуши. Сирово дрво пуно је воде, тешко се пали, има малу ефикасност и превише дими.
Величина дрва
При куповини дрва треба имати у виду какву ћете пећ ложити и које су ваше потребе. Нема потребе да узимате огромне облице ако вам нису потребне. Код огревног дрвета које је велико, требало би га исцепати на ситније комаде како би се што боље осушило. Као што је многима већ познато цепање дрва није ни мало једноставан посао, тако да, ако нисте толико вични овој радњи најбоље је да то препустите неком другом.
Врсте дрва
Бор, јела или чемпрес спадају у меканије врсте дрва, која брзо горе и производе много дима. Ако се користе дужи временски период долази до појаве чађи. Одлични су за логорске ватре, али нису адекватни када је потребно да загревате просторију дужи временски период, јер не праве пуно жара. Због смоле која се налази на кори и у самом дрвету ово дрво има карактеристичан и пријатан мирис, а управо због смоле четинари су одлични за потпалу.
Дрво из воде
Овај термин често се односи на дрво које плута морима. Такво дрво није добро јер упија много соли. Упаво због соли пламен често мења боју док гори. Код нас дрво из воде не садржи соли, и може се користити за огрев ако се добро осуши. Међутим, овакво дрво има већу вредност ако се користи за производњу намештаја него за огрев.
Отровне врсте
Све оне врсте дрва које су отровне не треба користи за огрев или за печење меса. Дим који производе могу да нашкоде људима који изложени овом диму.
За печење меса на роштиљу или за сушење меса често се користе буква, храст или шљива. Ове врсте дуго држе жар, а при печењу или сушењу меса дају пријатан укус.
Agromedia.rs
Komentari
They insisted I needed it cheap cialis generic online Well worth the trouble
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета