Meso kunica je najzdravije i najkvalitetnije meso u ljudskoj ishrani

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Meso kunića je belo, a prednost ove vrste mesa u odnosu na druge koje koristimo u našoj kuhinji je, zbog, kako smo rekli, malog sadržaja masti i holesterola, što ga čini pogodnim za ishranu srčanih bolesnika, starijih osoba i u dijetama s malo soli. Zbog ove svoje posebne vrednosti i izuzetne hranljivosti, preporučuje se svima kojima je potrebna visokoproteinska ishrana.

Kunić se kao namirnica na mediteranskom području posebno ceni još iz doba starih Rimljana. Zbog posebne vrednosti i izuzetne hranljivosti, preporučuje se svima kojima je potrebna visokoproteinska ishrana.

Meso kiunića ne samo što ima veliku hranljivu, biološku i dijetetsku vrednost, već je i najsigurnije u pogledu higijensko-zdravstvene ispravnosti. Infektivne bolesti koje se mogu preneti mesom na čoveka retko se javljaju kod kunića. 

Meso kunića spada u grupu tzv. posnih vrsta mesa. Količina masti u mesu kunića zavisi od rase, starosti i stepena uhranjenosti, odnosno telesne mase kunića. Ugljenih hidrata u mesu kunića praktično nema, od vitamina u 100 g kunećeg mesa ima: vitamina E 1 mg, vitamina B1 (aneurina) 0,11 mg, vitamina B2 (riboflavina) 0,07 mg, vitamina B6 (piridoksina) 0,3 mg, niacina 8,6 mg, vitamina H 0,7 mg, pantotenske kiseline 0,3 mg.

Kome se meso kunića  preporučuje:

- deci i omladini za normalan rast i razvoj,
- deci koja borave u vrtićima,
- trudnicama i dojiljama,
- sportistima i svima koji su izloženi većem fizičkom naporu,
- dijabetičarima,
- gojaznima,
- svima koji vode računa o svojoj telesnj težini,
- srčanim bolesnicima,
- bolesnicima sa povišenim krvnim pritskom,
- bolesnicima sa povećanim mastima i holesterolom u krvi,
- bolesnicima koji boluju od bolesti organa za varenje,
- svim bolesnicima koji su na lečenju u stacionarnim ustanovama
- rekonvalescentima,
- starijim ljudima
Ono što meso kunića preporučuje, u ishrani zdravih i bolesnih, je sledeće:

- visok sadržaj biološki punovrednih proteina
- mali sadržaj masti povoljnog sastava u odnosu na sadržaj pojedinih masnih kiselina
- potpuno odsustvo ugljenih hidrata
- mala energetska vrednostima
- povoljan odnos natrijuma I kalijuma, u korist kalijuma
- znatan sadržaj gvoždja
- znatan sadržaj vitamina B grupe, posebno vitamina niacina
- visok sadržaj vode
- nežna struktura mišićnih vlakana
- laka svarljivost
- kraća termička obrada, što omogućuje bolje očuvanje hranljivih sastojaka.

Izvor:meso-kunica

Meso kunica je najzdravije i najkvalitetnije meso u ljudskoj ishrani

Komentari

Because of the short half life, penicillin G is usually administered in divided doses 4 to 6 hours apart via the intravenous or intramuscular route cheap cialis generic online

Bilateral renal cortical necrosis was observed after vasopressin administration in rats pretreated with oestrone acetate levitra para hipertensos 9 Delivery 4

acheter levitra 10 mg orodispersible In their study, the congenital malformations and chromosomal abnormalities were comparable between the two groups 2

  • Od ISsvWD
  • 2023-07-14 17:35:52

safe place to buy cialis online Overall survival at 5 years 52 47 58,

It also produces the soap opera Hollyoaks, which was formerly filmed in Chester and began on Channel 4 in 1995 brand name cialis online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Buduće mame bi u periodu trudnoće trebalo da vode računa o ishrani, jer sve što pojedu ima značajnog uticaja na plod, odnosno bebu. Zbog toga je važno da trudnice unose pojedine namirnice redovno.

Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.

Osobe koje pate od visokog pritiska bi trebalo posebno da obrate pažnju na ishranu. U nastavku vam otkrivamo koje namirnice kardiolozi preporučuju za sve one koji imaju problema sa hipertenzijom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета