Meso kunica je najzdravije i najkvalitetnije meso u ljudskoj ishrani
Foto: Pixabay.com
Meso kunića je belo, a prednost ove vrste mesa u odnosu na druge koje koristimo u našoj kuhinji je, zbog, kako smo rekli, malog sadržaja masti i holesterola, što ga čini pogodnim za ishranu srčanih bolesnika, starijih osoba i u dijetama s malo soli. Zbog ove svoje posebne vrednosti i izuzetne hranljivosti, preporučuje se svima kojima je potrebna visokoproteinska ishrana.
Kunić se kao namirnica na mediteranskom području posebno ceni još iz doba starih Rimljana. Zbog posebne vrednosti i izuzetne hranljivosti, preporučuje se svima kojima je potrebna visokoproteinska ishrana.
Meso kiunića ne samo što ima veliku hranljivu, biološku i dijetetsku vrednost, već je i najsigurnije u pogledu higijensko-zdravstvene ispravnosti. Infektivne bolesti koje se mogu preneti mesom na čoveka retko se javljaju kod kunića.
Meso kunića spada u grupu tzv. posnih vrsta mesa. Količina masti u mesu kunića zavisi od rase, starosti i stepena uhranjenosti, odnosno telesne mase kunića. Ugljenih hidrata u mesu kunića praktično nema, od vitamina u 100 g kunećeg mesa ima: vitamina E 1 mg, vitamina B1 (aneurina) 0,11 mg, vitamina B2 (riboflavina) 0,07 mg, vitamina B6 (piridoksina) 0,3 mg, niacina 8,6 mg, vitamina H 0,7 mg, pantotenske kiseline 0,3 mg.
Kome se meso kunića preporučuje:
- deci i omladini za normalan rast i razvoj,
- deci koja borave u vrtićima,
- trudnicama i dojiljama,
- sportistima i svima koji su izloženi većem fizičkom naporu,
- dijabetičarima,
- gojaznima,
- svima koji vode računa o svojoj telesnj težini,
- srčanim bolesnicima,
- bolesnicima sa povišenim krvnim pritskom,
- bolesnicima sa povećanim mastima i holesterolom u krvi,
- bolesnicima koji boluju od bolesti organa za varenje,
- svim bolesnicima koji su na lečenju u stacionarnim ustanovama
- rekonvalescentima,
- starijim ljudima
Ono što meso kunića preporučuje, u ishrani zdravih i bolesnih, je sledeće:
- visok sadržaj biološki punovrednih proteina
- mali sadržaj masti povoljnog sastava u odnosu na sadržaj pojedinih masnih kiselina
- potpuno odsustvo ugljenih hidrata
- mala energetska vrednostima
- povoljan odnos natrijuma I kalijuma, u korist kalijuma
- znatan sadržaj gvoždja
- znatan sadržaj vitamina B grupe, posebno vitamina niacina
- visok sadržaj vode
- nežna struktura mišićnih vlakana
- laka svarljivost
- kraća termička obrada, što omogućuje bolje očuvanje hranljivih sastojaka.
Izvor:meso-kunica
Komentari
Because of the short half life, penicillin G is usually administered in divided doses 4 to 6 hours apart via the intravenous or intramuscular route cheap cialis generic online
Bilateral renal cortical necrosis was observed after vasopressin administration in rats pretreated with oestrone acetate levitra para hipertensos 9 Delivery 4
acheter levitra 10 mg orodispersible In their study, the congenital malformations and chromosomal abnormalities were comparable between the two groups 2
safe place to buy cialis online Overall survival at 5 years 52 47 58,
It also produces the soap opera Hollyoaks, which was formerly filmed in Chester and began on Channel 4 in 1995 brand name cialis online
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.
Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.
Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.
Buduće mame bi u periodu trudnoće trebalo da vode računa o ishrani, jer sve što pojedu ima značajnog uticaja na plod, odnosno bebu. Zbog toga je važno da trudnice unose pojedine namirnice redovno.
Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.
Osobe koje pate od visokog pritiska bi trebalo posebno da obrate pažnju na ishranu. U nastavku vam otkrivamo koje namirnice kardiolozi preporučuju za sve one koji imaju problema sa hipertenzijom.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета