Целер – ризница минерала и витамина
Foto:Pixabay
Благотворна својства целера (Apium graveolens L) познавали су још стари народи. Многи историјски записи указују на то да се давно почео гајити и да је сматран светом биљком. Венци од целера пронађени су у египатским гробницама а правили су их и даривали и стари Грци.
Римљани су, међутим, сматрали да ова биљка доносе несрећу и посвећивали су је боговима подземља. Ово се односи на дивљи целер, опорог и јаког укуса и мириса, који се и данас може наћи у мочварама Европе, Азије и Северне Африке. Данас заузима значајне површине. Најчешће се употребљава у исхрани, а доказано је да садржи многе лековите састојке.
Посебно се цени због пријатног мириса, који потиче од етарског уља. Ово је пресудно и за лековитост Целера. Има га у целој биљци – у корену 0,1 проценат, лишћу нешто више, а у семену 2,5 – 3 одсто. Његов главни састојак је лимонен, док карактеристичан мирис потиче од седанолида. Установљено је да етарско уље делује антиспазматично (против грчева) и седативно, због садржаја метилфталида. Антиканцерогеном дејству доприноси миристицин у етарском уљу семена. Иако је лековито, у већим дозама уље може бити штетно. Зато се не препоручује узимање препарата на бази целера у току трудноће и упале бубрега.
Лековитости доприносе, флавоноиди, фуранокумарини и масне киселине. Плодови садрже до 16 процената масног уља, у којем се налази и ретка петроселинска киселина.Целер је ризница минерала и витамина. У сто грама свежег корена има чак 940 милиграма разних минералних састојака. Најбогатији је калијумом, а није занемарљив ни садржај фосфора, калцијума, магнезијума, натријума, гвожђа, цинка и бакра. Корен је извор витамина Е, C и B групе. У малим количинама садржи и провитамин А. За разлику од корена, у лишћу је чак 480 пута више провитамина А, а богатије је и витаминима C и Е.
Као ароматични зачин, целер је омиљен у кулинарству, за припремање салата и супа. У прехрамбеној индустрији додаје се конзервисаном поврћу и месу. Због јаког антисептичког дејства, спречава кварење поврћа у туршији. Препоручује се за дијеталну исхрану, избацивање штетних соли, у случају костобоље, гихта, камена у жучној кеси или бубрегу. Смањује отоке, ублажава болести срца и снижава крвни притисак. Регулише концентрацију глукозе, па се може користити у лечењу дијабетеса. Повећава апетит и олакшава варење. Међутим, не треба претерати с употребом целера у исхрани, јер садржи доста натријума.
Споменимо и то да је целер некада био састојак љубавних напитака. Тако је енглески краљ Хенрик VIII захтевао да му ово поврће додају у свако јело. А данас, после много истраживања, утврђено је да то није било без основа
Izbor:zdravasrbija.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Pripremite sebi lagan prijatan obrok koji će vas zasititi, a ujedno će te uneti i zdrave namirnice.
Ako ste se zapitali zašto je to ovako a ne znate tačan odgovor, u nastavku teksta ćemo vam objkasniti.
Mnogi istorijski zаpisi ukаzuju nа to dа se dаvno počeo gаjiti i dа je smаtrаn svetom biljkom. Venci od celerа pronаđeni su u egipаtskim grobnicаmа а prаvili su ih i dаrivаli i stаri Grci.
Prilikom planiranja bašte napravite uvek prostor za povrće koje može da ostane sveže mesecima nakon berbe. Evo i o kom povrću je reč.
Prirodan način da se rešite neugodnih simptoma te uporne ambrozije a istovremeno ojačate organizam, probajte ukusni sok koji će vam pomoći da ih ublažite zahvaljujući sastojcima koji deluju protivupalno, otvaraju disajne kanale i normaliziraju rad sluznice.
U kuvanju se beli celer koristi kao dodatak supi, čorbama i raznim jelima od povrća. Suvo beli celer seme se koristi kao začin, a beli celer stabljika može da posluži kao užina.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета