Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Хигијена производње млека подразумева правилно хлађење млека, о чему треба изричито водити рачуна, да би се млеко одржало у здравом стању. Основни циљ хлађења млека је да се спречи размножавање микроорганизма, чијим дејством долази до кварења млека.

Зато се млеко након муже хлади у кантама или у посебним уређајима за хлађење млека. При томе се тежи да се температура млека, која је после муже приближна температури тела, што пре снизи на око 4°Ц јер се ова температура сматра најподеснијом за чување млека. Ако се још више снижава температура млека, може се десити да се оно смрзне, јер је његова температура смрзавања нешто нижа од температуре мржњења воде (око 0,55°Ц).

Да би се постигло добро хлађење млека ретко се могу користити природни услови, тј. хладан ваздух или природне воде. Разлог је што се ваздушним хлађењем споро снижава температура млека у посудама, нарочито ако се ради о већим количинама млека. Други разлог је што температура природних вода, у већини случајева, није довољно ниска. Због тога се за успешно хлађење млека користе специјални уређаји у којима се хлади вода, а ова затим хлади млеко.

У те сврхе су направљене специјалне цистерне за хлађење које за 3 сата спусте температуру млека са почетних 35°Ц на 4°Ц. На тржисту се већ одавно могу наћи цистерне за хлађење млека различитих типова и капацитета. Тако да постоје оне са затвореним и отвореним резервоарима, а капацитет им је од 100 литара до неколико хиљада литара. Поред посуда за хлађење постоје и наменски резервоари који служе искључиво за складиштење млека. То дакле спада у основна средства за рад сваког већег пољопривредника који се озбиљно бави производњом млека.

Пошто већина малих производача нема услове за правилно хлађење млека, оснивају се сабирна места (некада су то биле пољопривредне задруге) где се млеко прикупља, хлади и отпрема у млекаре. Млеко у сабирна места треба доставити непосредно после муже да би било охлађено пре него што микроорганизми почну да се размножавају. Сматра се да се за прва два часа, највише шест часова, микроорганизми у млеку не могу размножавати. Време почетка размножавања микроорганизма у млеку зависи од њиховог броја, врсте и температуре млека.

Из сабирног места млеко се, пошто је охлађено, преноси у млекару и даље обрађује. Преноси се кантама или цистернама. Повољнији начин транспорта млека је цистернама, јер се тада оно спорије загрева под утицајем спољне средине.

 Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Хлађење млека

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas odluku da će biti zadržana ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 μg (mikrogram) /kg u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine.

Povodom toga što se od strane pojedinih asocijacija proizvođača mleka na društvenim mrežama i Viber grupama asocijacija širi lažna i netačna vest o ukidanju premija za mleko, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost o sledećem:

Upravni odbor Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga predlaže skupštini udruženja da se održi protest proizvođača mleka u petak 09.08.2024. godine u 12 h u Šapcu.

Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета