Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Хигијена производње млека подразумева правилно хлађење млека, о чему треба изричито водити рачуна, да би се млеко одржало у здравом стању. Основни циљ хлађења млека је да се спречи размножавање микроорганизма, чијим дејством долази до кварења млека.

Зато се млеко након муже хлади у кантама или у посебним уређајима за хлађење млека. При томе се тежи да се температура млека, која је после муже приближна температури тела, што пре снизи на око 4°Ц јер се ова температура сматра најподеснијом за чување млека. Ако се још више снижава температура млека, може се десити да се оно смрзне, јер је његова температура смрзавања нешто нижа од температуре мржњења воде (око 0,55°Ц).

Да би се постигло добро хлађење млека ретко се могу користити природни услови, тј. хладан ваздух или природне воде. Разлог је што се ваздушним хлађењем споро снижава температура млека у посудама, нарочито ако се ради о већим количинама млека. Други разлог је што температура природних вода, у већини случајева, није довољно ниска. Због тога се за успешно хлађење млека користе специјални уређаји у којима се хлади вода, а ова затим хлади млеко.

У те сврхе су направљене специјалне цистерне за хлађење које за 3 сата спусте температуру млека са почетних 35°Ц на 4°Ц. На тржисту се већ одавно могу наћи цистерне за хлађење млека различитих типова и капацитета. Тако да постоје оне са затвореним и отвореним резервоарима, а капацитет им је од 100 литара до неколико хиљада литара. Поред посуда за хлађење постоје и наменски резервоари који служе искључиво за складиштење млека. То дакле спада у основна средства за рад сваког већег пољопривредника који се озбиљно бави производњом млека.

Пошто већина малих производача нема услове за правилно хлађење млека, оснивају се сабирна места (некада су то биле пољопривредне задруге) где се млеко прикупља, хлади и отпрема у млекаре. Млеко у сабирна места треба доставити непосредно после муже да би било охлађено пре него што микроорганизми почну да се размножавају. Сматра се да се за прва два часа, највише шест часова, микроорганизми у млеку не могу размножавати. Време почетка размножавања микроорганизма у млеку зависи од њиховог броја, врсте и температуре млека.

Из сабирног места млеко се, пошто је охлађено, преноси у млекару и даље обрађује. Преноси се кантама или цистернама. Повољнији начин транспорта млека је цистернама, јер се тада оно спорије загрева под утицајем спољне средине.

 Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Хлађење млека

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dragan Glamočić najavio je danas jačanje uloge Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, kao i početak rada Centralne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka od januara 2026. godine.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

U Srbiji broj goveda manji je u 2024. godini nego u 2023. za 3,7 odsto.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Milorad Majstorović izjavio je danas da će, ako Ministarstvo poljoprivrede ne uvede prelevmane na uvoz biljnog sira, uvesti totalnu blokadu saobraćaja u tom kraju, objavila je agencija Beta.

Dve velike mlekare, kompanija "Imlek" iz Beograda i mlekara "Dr Milk" iz Uba, u narednih nekoliko dana otkupiće sve viškove mleka, dogovoreno je danas na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića i drugih

Spot cene mleka dostigle su najviše nivoe ikada, javlja Agrarheute. Nakon maslaca i pavlake, značajan je rast i onih za sir. Svi pokazatelji za dalje, trenutno su pozitivni, barem do kraja 2024. godine. Međutim, cene otkupa još uvek zaostaju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета