Da li ste čuli ili možda probali PIVO OD KUKURUZA?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kukuruz ima na stotine upotreba u raznim granama industrije i poljoprivrede, ni jedan deo biljke se ne baca i sve se može upotrebiti na mnogo načina od hrane preko sirovine za preradu do građevinskog materijala.

Ova biljka ima još jednu upotrebu koja je poznata u predelima Južne Amerike.  A to je PIVO. Od kukuruza se može proizvesti pivo kome su narodi Južne Amerike nadenuli naziv Čiča.

Čiča je fermentisano piće  koje se pravi od kukuruza. Može se spravljati dvojako: da sadrži alkohol chicha de jora i da ne sadrži alkohol chicha morada. Čiča se može porediti sa našom domaćom rakijom sa dva aspekta: prvi je što se proizvodi u domaćoj radinosti i drugi je što svaki region pa čak i svaki domaćin ima svoj recept za čiču. Neretko je da se čiči dodaje razno voće u cilju poboljšavanja ili  promene ukusa. Osim u ishrani čiča se koristila kao plata nadničarima koji su radili u poljima kukuruza i time se uspostavio ciklus gajenja, prerade i potrošnje čiče u malim zajednicama.

Čiča de Jora se spravlja tako što se naklijava kukuruz, izvlači slad, kuva i fermentiče u velikim zemljanim sudovima u toku nekoloko dana. Tradicionalno, ova vrsta čiče pravi se od Jora kukuruza koji je sorta poznata u Andima mada u našim predelima šećerac je savršen za ovu upotrebu. Neki dodaju kinou radi zgušnjavanja pa sledi kuvanje, filtriranje i fermentacija. Čankaka ke vrsta tvrdog šećera koji je veoma sličan šećeru dobijenom iz trske se dodaje radi ubrzavanja fermentacije, kod nas bi med mogao da posluži ovoj svrsi.

Postoji još jedan način spravljanja čiča de jore tako što žene melju zrno, žvaću i pljuju masu u bure za fermentaciju. Enzimi koji se nalaze u ljudskoj pljuvački su isti enzimi koji podstiču vrenje mase u buretu i time se šreskače ceo proces naklijavanja kukuruznih zrna. 

Čiča Morada nije fermentisana. Obično se pravi od ljubičastih zrna u  klipu koja se kuvaju sa seckanim ananansom, cimetom i karanfilićem. Nakon kuvanja dobija se ljubičasta tečnost kojoj se kasnije dodaje limun i šećer. Čiča de mora se koristila kao napitak za osvežavanje i u zadnjih nekoliko godina uvidela se neverovatna lekovita moć ovog pića. Čiča Morada je i dalje tradicinalni napitak uz koji odrastaju deca Južne Amerike.

Kukuruz se smatrao za svetu biljku u Južnoj Americi. Osim hrane služio je za izgradnju kuća, umetnost i kao proteinsko-vitaminski šejk koji je omogućio razvoj desetinama generacija ljudi i osveženje njihovim roditeljima nakon dugog i napornog dana.

 

Izvor:ratarstvo.net

Da li ste čuli ili možda probali PIVO OD KUKURUZA?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede najavio je da će ovih dana biti potpisan protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prati sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja.

Korovi u kukuruzu su jedan od izuzetno ozbiljnih problema kada je u pitanju poljopriredna proizvodnja. Štete od korova predstavljaju veću štetu od one koje nanose prouzrokovači biljnih bolesti i insekati zajedno.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета