Jedna od moćnih samoniklih biljaka koja obnavlja telo od glave do pete

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ako slučajno tokom šetnje po šumi osetite jak miris belog luka, to može jedino biti divlji beli luk . Budući da raste početkom proleća, medveđi luk je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma.

Kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji neguje kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove. Lekoviti delovi biljke su mladi proletni listovi koji se beru u aprilu i maju te podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima. Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom vrtu , nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu. Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proletna poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna. Poznat je i pod imenima crijemuša , sremuš , divlji luk i šumski luk, medveđi luk.

U prolece je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuc i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja. Evo i šta sve ova biljka leči :

Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Srce – jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak

Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Vino od sremuša za  smirivanje kašlja: Šaku sitno iseckanih listova prokuvajte u četvrt litra belog vina. Zasladite medom ili sirupom i tokom dana pijte više puta polako, gutljaj po gutljaj.

Sirup od sremuša  za jak imunitet: Dvesta grama sremuša s lukovicom samleti ili sitno naseckati i preliti litrom i po hladne vode. Pošto odstoji pokriveno preko noći, odvojiti tečnost, a sremuš dobro propasirati. U sve to dodati kilogram šećera ili meda i lagano kuvati 10 do 15 minuta. Uzimati tri puta na dan po jednu kašičicu.

Agroinfo.rs

Jedna od moćnih samoniklih biljaka koja obnavlja telo od glave do pete

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U prolece je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuc i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja. Može te je konzervirati, na tri ukusna načina – isprobajte svaki.

Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna . Poznat je i pod imenima crijemuša , sremuš , divlji luk i šumski luk

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета