Tri načina da sačuvate SREMUŠ kako bi ga uvek imali u kući
Foto: Pixabay.com
U prolece je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuc i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja. Može te je konzervirati, na tri ukusna načina – isprobajte svaki.
Sremuš (lat. Allium ursinum), poznat i kao: medveđi luk, divlji luk, crijemuš, srijemuž, višegodišnja zeljasta biljka, koja u vreme cvetanja poraste 20−50 cm. Biljka je bogata mineralima i vitaminom C, tako da može pomoći kod raznih zdravstvenih problema.
Sremuš popularna biljka za salate, čorbe i variva, a pošto sadrži i brojne zdrave sastojke, mnogi žele da ga jedu i nakon što mu prođe sezona. Konzervirajte ga na ova tri načina:
* Maslac sa sremušem
Dobro operite sremuš zatim ga isecite sitno bez stabiljke i pomešajte s maslacem. Pripremljen na ovaj naćin možete ga držati u frižideru ili čak zamrznuti, pa po potrebi kockicu ili dve dodavati u razna ukusna jela.
* So sa sremušem
Opran i osušen sremuš u blenderu pomešajte s krupnom morskom solju. Mešavinu poravnajte na plehu pa osušite u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Potom prespite u posudu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
* Ulje od sremuša
U blenderu pomešajte oprani sremuš bez stabljika s maslinovim uljem. Na ovaj način možete čuvati i potpuno samleveni, i sremuš isečen na krupnije komade.
Lekoviti delovi biljke su mladi proletni listovi koji se beru u aprilu i maju te podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima. Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom vrtu , nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ako slučajno tokom šetnje po šumi osetite jak miris belog luka, to može jedino biti divlji beli luk . Budući da raste početkom proleća, medveđi luk je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета