Konopljin protein(Cannabis sativa) - bez glutenska i zdrava namirnica

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kada bi se vaša zdrava hrana sastojala samo od jedne namirnice, onda bi to trebalo da bude ova namirnica

Konoplja je biljka iz roda cannabis sativa. Reč je o industrijskoj  ili poljoprivrednoj konoplji čiji je uzgoj legalan jer sardži manje od 0,3 procenta THC-a. Danas se konoplja upotrebljava u:

1. Medicinska upotreba – zbog brojnih blagotvornih sastojaka. Za ishranu– od nje se dobija brašno, konopljin protein, ulje, maslac, pa čak i mleko.

2. Za negu tela – se uglavnom koristi konopljino ulje. Od njega se prave sapuni, kreme, šamponi, losioni…

3. Tekstil –  dobija se od stabljike konoplje. Idealan je za pravljenje sportske odeće pošto diše i ima antibakterijska svojstva.

4. U razvijenim, ekološko odgovornim zemljama se razvija proizvodnja plastike od konoplje.

5. Za stanovanje- stabljike konoplje se koriste za izolaciju domova.

Vrlo je važno napomenuti da ovaj protein nema glutena, tako da ga mogu koristiti oni kojima je ishrana bezglutenska. Konopljin protein se dobija mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja iz semenki jestive konoplje. Veoma je bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Potom, sadrži i: aminokiseline, kompleks vitamin B (tačnije: B1, B2, B3, B6, B9), vitamin E, provitamin A, kalijum, gvožđe, cink, magnezijum, fosfor, bakar, mangan.

Protein od konoplje – dobrobiti po zdravlje Poboljšava imuni sistem i povećava otpornost organizma. Utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Doprinosi dobrom varenju i normalnom radu creva. Sprečava gasove i nadimanje. Koristi se u bezglutenskoj ishrani Smanjuje resorpciju ugljenih hidrata i masti iz creva, Utiče na razvoj mišićne mase, Umanjuje bolove posle jakih fizičkih napora, Pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma.

Konoplja u prahu je bogata vlaknima, a prema brojnimi straživanjima, mnogo ljudi ne unosi dovoljno vlakana. Potrebno je dnevno uneti u organizam za žene 25 grama vlakana, muškarci 38grama, a mi u najvećem broju slučajeva unesemo svega oko desetak grama vlakana.

Proteinski prah konoplje je namenjen svima za konzumaciju a naročito: fizički aktivnim osobama i sportistima; makrobiotičarima,veganima i vegetarijancima; osobama setljivim na gluten, laktozu, orašaste plodove i slično; osobama na bolesničkoj dijeti ili bilo kojoj dijeti. Preporuka dnevnog unosa je do 2 kašičice. Konopljin prah se dobrora stapa u sokovima, biljnom mleku (na primer, sojinom, bademovom ili rižinom), kao i u jogurtu, a takođe možete ga dodati u smutije, i dok pravite domaće energetsk epločice.

Izvor:zdravobiljebg.com

Konopljin protein(Cannabis sativa) - bez glutenska i zdrava namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Buduće mame bi u periodu trudnoće trebalo da vode računa o ishrani, jer sve što pojedu ima značajnog uticaja na plod, odnosno bebu. Zbog toga je važno da trudnice unose pojedine namirnice redovno.

Proteinska ishrana u suštini podrazumeva veći unos proteina u odnosu na druge nutrijente. Kada se to spomene, obično se pomisli na meso, dok su proteini iz biljaka često potisnuti ili se o njima nedovoljno zna.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета