MOĆNOST PISTAĆA: Grickalica koja čuva srce

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Bademi i orasi nisu više na prvom mestu - pistaći ozbiljno prete da im otmu prvo mesto na listi najzdravijih orašastih plodova.

To što mi danas zovemo pistaćima je zapravo smešeći orah u Iranu ili srećni orah u Kini. Takođe su poznati i kao zeleni bademi. Pistaći su živopisna grickalica, a to duguju svojoj zelenoj i ljubičastoj boji koje potiču od antioksidanasa (pre svega od karotenoida - lutein i zeaksantin, koji su naročito važni za zdrav vid).

„Princip pistaća“

Princip pistaća“ je jedan od zakona logike koji se može primeniti na sve zdrave grickalice u ljusci!  

Istraživanja sugerišu da nam pistaći pomažu da smanjimo njihovo konzumiranje i da prazne ljuske služe kao vizuelni dokaz toga koliko smo pojeli, te da to potencijalno utiče na kalorijski unos... A i to ljuštenje zna da umori čoveka, zar ne?! Preliminarne „studije iz ponašanja pri jelu” ukazuju da oni koji grickaju orašaste plodove koji su u ljusci, unose oko 41 % manje kalorija od onih koji su grickali druge grickalice.

Pistaći sadrže vitamin E, karotenoide i polifenole, tri jake grupe antioksidansa koje se bore protiv slobodnih radikala i štite naše ćelije od oštećenja.  Bogati su magnezijomom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

 Pomoć kod mršavljenja

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.

Čuvaju zdravlje srca

 Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

Sprečavaju razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistaća. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

Usporava starenje kože

 Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

Izvor:stil.kurir.rs

MOĆNOST PISTAĆA: Grickalica koja čuva srce

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dijabetes tipa 2 može se regulisati i kontrolisati ishranom, a jedan čaj koji je izizetan u ove svrhe je već na dohvat ruke, jer ga većina uvek ima u svom domu.

Koža je značajan pokazatelj dešavanja u našem organizmu, a evo šta bi suvi i tamni laktovi mogli zapravo da znače.

Zdrava ishrana se preporučuje svim ljudima, naročito grupama koje već imaju neke smetnje sa zdravljem. Na ovaj način se neke bolesti u značajnoj meri mogu kontrolisati.

Orasi su veoma hranljivo i zdravo voće, a istraživanja pokazuju da se uspešno mogu koristiti i protiv dijabetesa.

Zdrave alternative kada je u pitanju ishrana su sve popularnije. Danas pričamo o brezinom šećeru ili ksilitolu i tome da li je zaista zdrav i pogodan čak i za dijabetičare.

Iako je voće svakako zdravo, neke vrste sadrže veće količine šećera, pa svi oni koji imaju problema sa dijabetesom bi morali da paze na količinu i vrstu voća koju unose u organizam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета