DINJA: Osvežavajuća i prepuna vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poznato je i da je čuveni antički lekar Hipokrat, osobama sa lošim varenjem savetovao da posle obroka obavezno pojedu krišku dinje prelivene vinom.

Dobrobiti koje pruža dinja (Cucumis melo) ovo slatko povrće, koje mnogi svrstavaju u voće su:

1.  Može pomoći u smanjenju krvnog pritiska 
Generalno, ishrana bogata voćem i povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Utvrđeno je da ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i adekvatan unos kalijuma mogu pozitivno uticati na regulaciju krvnog pritiska. Budući da je dinja, siromašna natrijumom a bogata kalijumom, ona vam može pomoći da održite zdrav nivo krvnog pritiska.

2. Bogata je hranljivim materijama
Raznolik profil hranljivih sastojaka dinje je najverovatnije njena najveća prednost

Jedna porcija dinje (177-grama) sadrži:

Kalorije: 64
Ugljeni hidrati: 16 grama
Vlakna: 1,4 grama
Proteini: 1 gram
Masti: 0 grama
Vitamin C: 53% referentnog dnevnog unosa (RDI)
Vitamin B6: 8% od RDI
Folna kiselina: 8% od RDI
Vitamin K: 6% od RDI
Kalijum: 12% od RDI
Magnezijum: 4% od RDI

Pored toga, ona sadrži i jedinjenja sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.

3. Sadrži hranljive sastojke važne za zdravlje kostiju
Dinja sadrži nekoliko hranljivih materija koje su vitalne za oporavak i održavanje jakih kostiju, uključujući folat, vitamin K i magnezijum.

4. Pomaže rad digestivnih organa
Dinja sadrži vlakna, hranjive sastojke koji su dobro poznate po poboljšanju zdravlja probavnog sistema. Adekvatan unos dijetnih vlakana usporava rast šećera u krvi i promoviše pravilan rad creva i razvoj zdravih crevnih bakterija.

5. Može pobopljšati kontrolu šećera u krvi
Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje voća, kao što je dinja , može promovisati zdrav nivo šećera u krvi. Iako dinja sadrži ugljene hidrate koji privremeno povećavaju nivo šećera u krvi, ona takođe obezbeđuje vlakna i druge hranljive materije koje mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi tokom vremena.

Agroinfo.rs/ealthclub.rs

DINJA: Osvežavajuća i prepuna vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog ukusa, a tekstura mesa je kremasta.

Postoje vrlo jednostavni recepti koji mogu poboljšati naše zdravlje i otkloniti brojne smetnje. Uz ovu zdravu smesu se lako rešite povišenog pritiska i holesterola.

Nova istraživanja pokazuju da zamrznuta hrana među svetskom populacijom postaje sve popularnija u odnosu na svežu. Mnogi ispitanici su mišljenja da je zamrznuta hrana jednako dobra ili čak bolja od sveže zbog mogućnosti očuvanja hranljivih materija zamrzavanjem.

Arišev trud ili agaricus je od davnina predmet ruskog izvoza. Danas Rusija još uvek izvozi do 20 tona ariševa truda ili agaricusa godišnje, a jedan od glavnih kupaca je Japan.

Grupa inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu razvila je novi mekani i rastegljivi flaster za nošenje koji može istovremeno da prati krvni pritisak (BP), puls (HR), glukozu i nivo laktata, alkohola ili kofeina u isto vreme.

Jedan od omiljenih voćnih sokova je svakako sok od kruške, koji veoma lako možete i sami napraviti kod kuće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета